Toplam kalite yönetimi uygulamalarının çalışanların işe adanmışlığı üzerindeki etkisi ve psikolojik dayanıklılığın aracı rolü: Sağlık sektöründe bir araştırma
The impact of total quality management practices on the dedication of employees to work and the role of psychological resilience: A research in the health sector
- Tez No: 539539
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM ATAN TARLACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Toplam Kalite Yönetimi, İşe Adanmışlık, Psikolojik Sermaye, Total Quality Management, Work Engagement, Psychological Capital
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kuruluşlarında Yönetim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Çalışma İstanbul ilinde kamu sağlığı merkezlerinde yönetim hizmetleri, sağlık hizmetleri ve destek hizmetlerinde görev yapan 313 çalışana yönelik yapılmıştır. Grandzol ve Gershon (1998) tarafından geliştirilerek Çetin ve Özçakar (2014) tarafından Türkçe'ye uyarlanan ve Toplam Kalite Yönetimi ile ilgili uygulamaları ölçmeyi amaçlayan Toplam Kalite Yönetimi Ölçeği'nden faydalanılmıştır. İşe Adanmışlık; Schaufeli, Salanova, Gonzalez-Roma ve Bakker (2002)'nin geliştirmiş olduğu 17 maddeli Ultrech İşe Adanmışlık Ölçeğinin, yine Schaufeli, Bakker ve Salanova (2006) tarafından kısaltılarak 9 maddeli hale getirilen kısa formuyla ölçülmeye çalışılmıştır. Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği ise; Luthans, Avolio ve Youseff, (2007) tarafından geliştirilen 24 maddeli Pozitif Psikolojik Sermaye Ölçeğinin 6 maddeli alt boyutundan uyarlanmıştır. Çalışanların iş adanmışlık düzeyi artış gösterdikçe kalite kavramları üzerine pozitif katkı sağladığı görülmektedir. Bireyin psikolojik dayanıklılık noktası yükseldikçe tam katılım ve müşteri odaklı çalışma olgusu artmaktadır. Üst Yönetim Liderliği kavramı ve eğitim sürekliliği ile Psikolojik Dayanıklılık arasında anlamlı negatif doğrusal bir ilişki vardır. Çoklu regresyon değerlemesindeki birinci modelde sürekli iyileştirme, tam katılım, eğitim sürekliliği ve müşteri odaklılık ile işe adanmışlık arasında anlamlı pozitif doğrusal bir ilişki vardır.
Özet (Çeviri)
The study was carried out for 313 employees working in management services, health services and support services in Istanbul. Total Quality Management Scale, which was developed by Grandzol and Gershon (1998) and adapted to Turkish by Çetin and Özçakar (2014) and aimed to measure the applications related to Total Quality Management, was utilized. Commitment to Work; Schaufeli, Salanova, Gonzalez-Roma and Bakker (2002) developed by the 17-item Ultrech Work Commitment Scale, Schaufeli, Bakker and Salanova (2006) by the short form of the 9-item was tried to be measured by shortened. The Psychological Endurance Scale is; Luthans, Avolio and Youseff, (2007) developed by the 24-item Positive Psychological Capital Scale 6-item sub-dimension is adapted. As the level of business commitment of employees increases, it is seen that they contribute positively to the concepts of quality. As the psychological resilience point of the individual increases, full participation and customer-oriented study phenomenon is increasing. There is a significant negative linear relationship between the concept of Senior Management Leadership and the continuity of education and Psychological Resilience. In the first model of multiple regression evaluation, there is a significant positive linear relationship between continuous improvement, full participation, education continuity and customer focus and commitment to work.