Visual interactive approaches for bi-criteria decision making problems
  1. Tez No: 5396
  2. Yazar: ÖZGÜR ÖDEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT KÖKSALAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: iki-amaçlı Karar Verme, görsel, etkileşimli yaklaşım, karar verici. VI
  7. Yıl: 1988
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET İKİ AMAÇLI KARAR VERMEDE GÖRSEL ETKİLEŞİMLİ YAKLAŞIKLAR ÖDEİT, ÖZGÜR Yüksek Lisans Tezi, Endüstri Küh. Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Murat KOKSALA? Ocak 1989, 69 sayfa Bu çalışmada, kesikli ve sürekli çözüm kümeli i ki -amaçlı Karar Verme (iAKV) problemlerine görsel etkileşimli yaklaşımlar geliştirmeye çalıştık. Bu iki yaklaşım da sunulan alternatif çiftlerini karşılaştıracak bir karar vericiye (KV) gerek duyar. Sürekli çözüm kümeli iAKV problemlerini çözmek için geliştirilen yaklaşım ilk alarak iyi bir köşe nokta bulur, sonra bu köşe noktasının çevresinde daha iyi bir sonuç araştırılır. Bu çalışmanın ikinci bölümünde, kesikli İAKV problemlerini çözmek için görsel etkileşimli bir yaklaşım geliştirdik. Yaklaşım KV'nin fayda fonksiyonu azalmayan“quasi concave”olduğunda en iyi çözüme ulaşır.Kötü alternatifler KV'nin tepkilerine göre sırayla elenirler. iki yöntemi de geliştirmek için daha önceki yöntemlerdeki fikirlerden faydalandık.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT VISUAL INTERACTIVE APPROACHES FOR BI-CRITERIA DECISIOF MAKIFG PROBLEMS ODES, ÖZGÜR M.S. Industrial Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Murat KöKSALAF January 1988, 69 pages In this study, we try to develop visual interactive approaches for both continuous and discrete solution space Bi-criteria Decision Making CBCDM) problems. These two approaches require the decision maker (DM) to compare presented pairs of alternatives. The approach which is developed for solving continuous solution space BCDM problems, first finds a good extreme point solution, then a better solution is searched within the region that is defined by the neighborhood of that extreme point solution. In the second part of this study, we develop a visual interactive approach for solving discrete BCDM problems.The method converges the most preferred solution so long as the DM has a nondecreasing quasiconcave utility function. Inferior alternatives are sequentially eliminated by using the responses of the DK. For developing bath methods, we utilize the ideas of previous methods. Key Vords: Bi-criteria Decision Making, visual, interactive approach, decision maker. IV