Te'vilatu ehli's-sünne tefsirinde dil meseleleri
القضايا اللغوية في تفسير تأويلات أهل السنة للإمام الماتريديthe language i̇ssue i̇n tafsir te'vi̇lat ehli̇'s-sunna
  1. Tez No: 539605
  2. Yazar: AHMAD NOR ADEEN KATTAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. İhab Said İbrahim İBRAHİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Din, Linguistics, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: DİL – DİL MESELELERİ – TEFSİR METÜRİDİ – AKAID 2017, sayfa 116, LANGUAGE - LANGUAGE İSSUE –TAFSİR MATURİDİ – AKAID 2017, pages 116
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
İmamı maturidi önemli kelam âlimlerinden, kelam ilmi ise İslam âleminde önemli ilimlerden sayılmaktadır. Onun on ciltten oluşan tevilatu ehli sünne adlı tefsiride önemli kitaplarından sayılmaktadır. Bunun sebebi ise içerdiği kelami, fıkhi ve siyasi mevzulardır. Dolayısıyla böyle bir âlimin eserlerinden biriyle ilgili luğavi bir çalışma yapmak elzemdi. Bu hususta onun tefsirinde işaret ettiği lügavi meselelerden oluşan konuları çıkarmak için tefsirini ele alarak incelemek üzere onu okudum. Böylelikle görüşlerinde ona yardımcı olmak ve kendisine muhalefet edenlere karşı başarısını ispatlama imkânı oluşmuştur. Bu çalışma bize imamı maturidinin sarf, nahiv delalet gibi lügat kurallarına ne kadar muttali olduğunu da göstermektedir. Yine imamı maturidinin görüşlerinin ferra, ibni faris sibeveyh gibi lügat âlimlerinin ebu hayyan, imam Fahreddin Razi ibni atiyye ve başka müfessir âlimlerinin de görüşlerine ne kadar yakın olduğunu ortaya koymaktadır. Bu çalışmanın üç bölümden oluşması gerekiyordu. Birinci bölümü sarf ve önemine ayırdım. İkinci bölümü imamı maturidinin tefsirinde değindiği nahiv kuramlarına ayırdım. Üçüncü bölümü teradüf, iştirak, tezat ve muarrab gibi delalet kuramlarına ayırdım. Bu çalışmayı bir takım sonuçlarla özetledim: - İmamı maturidinin birçok yerde tefsirinde dil kuramlarına itimat etmesi - Kelami görüşlerini ispat etmede dil kuramlarının etkisi vardır. - İmamı maturidinin tefsirinde savunduğu dil kuramları ile dil bilimcilerin görüşleri uyuşmaktadır.
Özet (Çeviri)
Imam al-Matridi is considered one of the most important scholars of theology in the Islamic world and The his interpretation“ TE'VİLATU EHLİ'S-SÜNNE ”is one of his most important books. So It was necessary to conduct a linguistic study on this interpretation. Aftar that i satrt read this interpretation To extract what in this interpretation Of linguistic issues that has been this interpreter said in his interpretation To help him prove his opinion. This study revealed the extent to which Imam Al-Matridi was able to deal with linguistic issues such as Morphology ,Syntax and Semantics. And revealed the extent of the proximity of Imam Al-Matridi in his views of the language, the views of the scholars of the Arabic language such as ferra ,ibn faris and seebevih. And the proximity of what he went to the interpreters such as Abu Hayyan Andalusian Imam Fakhruddin Razi and Ibn Attia and other interpreters. This research is in three chapters The first cahpter wsa in Morphology issues, the second one in syntax and the third was in semantics.as Synonymy and homonymy ect. The most important results was reached are: - The adoption of Imam al-Matridi in many places on the linguistic issues in his interpretation. - Language issues were important in proving his opinion. - The linguists agreed in the linguistic opinions that he said in his interpretation.