Türkiye'de bankacılık sisteminde İslami finans
Islamic finance in Turkish banking system
  1. Tez No: 539610
  2. Yazar: MERVE COŞKUN ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TOLGA ULUSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İslami finans, İslami bankacılık, İslami finansman yöntemleri 2017, 75 sayfa, Islamic finance, Islamic banking, Islamic financing methods 2017, 75 pages
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
TÜRKİYE'DE BANKACILIK SİSTEMİNDE İSLAMİ FİNANS“İslami bankacılık”,“faizsiz finans”, veya“katılım bankacılığı”olarak da ifade edilen İslami finans, son yıllarda finans ve bankacılık sisteminin hızla gelişen bir parçası haline gelmiştir. Başta dini nedenler olmak üzere, faize karşı duyarlı olan ve faizsiz yatırım araçlarını kullanmak isteyen kesimin atıl kalan mali kaynaklarını ekonomiye kazandırmak amacıyla İslami Finans ortaya çıkmış ve ekonomik nedenler de bu sistemin gelişmesinde etkin rol oynamıştır. Ayrıca sistemde bulunan İslami finansman yöntemleri faizsiz bankacılığın bütün yönleriyle irdelenmesi ve anlaşılması adına önem teşkil etmektedir. Bu bağlamda çalışmada, İslami Finans Sistemi'nin nasıl ve hangi nedenlerden dolayı ortaya çıktığı, doğuşundan günümüze kadar olan gelişimi incelenmektedir. Öncelikle İslami Finans'ın ortaya çıkış nedenleri, tarihi, özellikleri hakkında bilgiler verilmekte ve İslami Finans'ta kullanılan finansman yöntemleri anlatılmaktadır. Sonrasında, İslami Finans'ın dünyada ve Türkiye'de gelişimi, şimdiki durumu, Türkiye'de İslami Finans sistemini uygulayan bankalar ele alınmakta ve son olarak sistemin avantajları ile eksik yönleri hakkında bilgiler verilmektedir.
Özet (Çeviri)
ISLAMIC FINANCE IN TURKISH BANKING SYSTEM Islamic Finance, also referred to as“Islamic banking”,“interest-free finance”, or“participation banking”, has become a rapidly developing part of the finance and banking system in recent years. Islamic finance emerged in order to redound the idle financial resources of the people who are sensitive against interest, especially religious ones, to the economy and economic reasons played an active role in the development of this system. Moreover, the Islamic finance methods in the system are important for the understanding and probing of all aspects of interest-free banking. In this context, in the study, the examination points were, how and why the Islamic Finance System emerged and its development since its beginning until today. First of all, the reasons why Islamic Finance emerged, its history, its characteristics were mentioned and the methods of financing used in Islamic Finance were explained. Then, the development of Islamic Finance in the world and in Turkey, the current situation, the banks that implement the Islamic Finance system in Turkey, and finally the advantages and deficiencies of the system were given.