Farklı akışkanlıklarda ve kimyasal yapıdaki ölçü maddelerinin yüzey detay verebilme yeteneklerinin ve akışkanlıklarının karşılaştırmalı olarak incelenmesi
A comparative study of the ability to give surface details and flowability of measurement materials in different fluidity and chemical structures
- Tez No: 539720
- Danışmanlar: PROF. DR. ATİLLA İSMAİL KESERCİOĞLU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: shark fin testi, elastomerik ölçü maddeleri, akışkanlık özellikleri, yüzey detay analizi, shark fin test, elastomeric dental impression materials, fluidity features, surface details analysis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Protetik tedaviler için çeşitli ölçü maddeleri kullanıma sunulmuş bulunmaktadır. Vakaya en uygun ölçü maddesi seçiminde kullanılması düşünülen ölçü maddelerinin detay verebilme ve akışkanlık derecelerinin iyi bilinmesi gerekmektedir. Bu çalışmada değişik kimyasal yapı ve akışkanlıktaki ölçü maddelerinin detay verme ve akışkanlık değerleri karşılaştırılarak vakaya en uygun ölçü maddesi seçiminde kullanıcıya rehber olunması amaçlanmıştır. Çalışmamızda polivinil siloksan ölçü maddesinin az akışkan, orta akışkan ve akışkan formları, polieter ölçü maddesinin az akışkan, orta akışkan ve akışkan formları, C tipi silikon ölçü maddesinin ise orta akışkan ve akışkan formları kullanılmıştır. Her bir gruptan shark fin test cihazından ve yüzey detay kalıbından 10'ar adet örnek olmak üzere toplamda 160 adet örnek elde edilmiştir. Shark fin test cihazından çıkan köpek balığı yüzgecine benzeyen örneklerin fotoğrafları sabit uzaklıktan çekilmiştir. Örneklerin en uç noktasından köpek balığı yüzgecinin başladığı noktaya kadar olan alanları görüntü işleme programı Image J kullanılarak ölçülmüştür. Yüzey detay kalıbından elde edilen örneklerin kesitleri alınmış ve 25,50 ve 75 µm'lik olukların ışık mikroskobunda görüntüleri elde edilmiştir. Elde edilen görüntülerde oluğun en uç noktasından oluğun tabanına kadar olan mesafe görüntü işleme programı Image J kullanılarak ölçülmüştür. Shark fin testi alan analizi sonuçlarına göre; polieter orta akışkan grup, polieter akışkan grup ,polivinil siloksan akışkan grup ve C tipi akışkan gruplar ile C tipi orta akışkan grup arasında, C tipi orta akışkan grup aleyhine istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur. (p0.05).
Özet (Çeviri)
During prosthetic dentistry, dental impression materials might vary a lot. In this study, dental impression materials with different chemical structures and fluidity levels are analyzed and compared in order to contribute to creating a clinical guide to use case-based unique impression materials. In our study, low fluid, medium fluid and very fluid forms of polyvinyl siloxane impression material, low fluid, medium fluid and very fluid forms of polyether impression material and medium fluid and very fluid forms of type c silicone impression material were used. From each group, a total of 160 samples were obtained from the shark fin tester and from the surface detail mold. The shark fin tester was taken from a fixed distance. Areas from the extreme end of the samples to the point where the shark fin starts are measured using the image processing program Image J. Sections of the samples obtained from the surface detail mold were taken and images of 25,50 and 75 µm grooves were obtained in light microscope. In the obtained images, the distance from the most extreme point of the groove to the bottom of the groove was measured using the image processing program Image J. The data were analyzed by Independent Samples t Test, one-way analysis of variance (ANOVA) and Post Hoc Bonferroni Test. The statistical results obtained from the surface detail analysis were significant at a value of 50 microns between medium fluidity and 25 µm values between the less fluid groups compared to their flowability. (P 0.05). According to Shark fin test field analysis results; a statistically significant difference was found between the polyether medium fluid group, the polyether fluid group, the polyvinyl siloxane fluid group and the C type fluid groups and the C type medium fluid group against the C type medium fluid group. Another statistically significant difference was found between the polyether medium fluid group, the polyether fluid group, the polyvinyl siloxane fluid group ,the C type fluid group and the polyvinly siloxane less fluid group against the polyvinly less fluid group.