The effect of vloggers personal brand image on cosmetic brand choice of teenagers
Vloggerların ergenlerin kozmetik markası seçimlerindeki kişisel marka seçimlerine etkisi
- Tez No: 539791
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKA Y KARADUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İnternet pazarlaması, Vlogging, Marka imajı, Özdeşleştirme, Hayranlık, Online marketing, Vlogging, Brand image, Identification, Admiration
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Günümüz dünyasında internet yoluyla pazarlama en etkili pazarlama araçlarından biri haline gelmiştir. Özellikle sosyal medyadaki vlogger'ların internet pazarlamasının dinamiklerini büyük ölçüde etkileyeceği beklenmektedir. Tüm bu etkenler düşünüldüğünde, mevcut çalışmanın amacı kozmetik sektöründeki vlogging üzerine odaklanarak ergen yaş grubundaki internet tüketicilerinin davranışlarını ve bu davranışlara yol açan faktörleri kavramsal bir çerçevede incelemek olarak belirlenmiştir. Vlogging'in vlogger'lara duyulan hayranlık yoluyla kozmetik sektöründeki ürünlerin marka imajını iyileştirmesi beklenmektedir (H1). Benzer şekilde, ergen yaş grubundaki tüketicilerin kendilerini aynı kozmetik ürünleri kullandıkları vlogger'larla özdeşleştirmeleri ve böylece bu ürünlerin marka imajının iyileştirilmesi beklenmektedir (H2). Bu bağlamda ergen yaş grubundaki 94 aktif sosyal medya kullanıcısına bir anket uygulanmıştır. Katılımcılar Türkiye'de kozmetik ürünlerle ilgili paylaşım yapan iki ünlü Instagram vlogger'ı olan Danla Biliç ve Duygu Özaslan'ın kadın takipçileri arasından seçilmiştir. Beklenildiği üzere, her iki hipotez de doğrulanmış, vlogger'lara duyulan hayranlığın kozmetik ürünlerin marka imajını iyileştirdiği tespit edilmiştir. Yine benzer şekilde, ergen yaş grubundaki tüketicilerin kendilerini aynı kozmetik ürünleri kullandıkları vlogger'larla özdeşleştirmelerinin de kozmetik ürünlerin marka imajını iyileştirdiği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In today's world, one of the most effective ways of international marketing has emerged as marketing via the internet. Especially vloggers in social media are expected to affect the dynamics of online marketing. Considering all these developments, the main purpose of the present study is to examine online consumer behaviors of teenagers in a conceptual framework and to identify the factors that affect this behavior positively or negatively, by specifically focusing on vlogging activities in cosmetics sector. Vlogging is expected to improve the brand image of cosmetic brands through admiration towards vloggers (H1). Similarly, teenagers are expected to identify themselves with vloggers that they use the same cosmetic brands with, and the brand image of these brands is expected to increase as a result (H2). A survey is applied to 94 active teenager social media users. The participants are selected among the female followers of popular Instagram vloggers in Turkey, Danla Biliç and Duygu Özaslan. In accordance with the expectations, both H1 and H2 are verified. This means that, the admiration towards the vloggers in social media also improves the brand image of the products that are used and offered by these vloggers, in the eyes of the customers. Similarly, as individuals feel themselves closer to these vloggers, their perceived brand image for the products that these vloggers promote improves.