Halkla ilişkiler aracı olarak sosyal medya kullanımı: Türkiye'deki büyükşehir belediyelerinin sosyal medya hesapları üzerine bir araştırma
The use of social media as a tool public relations: A research on social media accounts of the metropolitan municipalities in Turkey
  1. Tez No: 539952
  2. Yazar: HAVVA KARAKOÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FULYA ERENDAĞ SÜMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Kamu Yönetimi, İletişim Bilimleri, Public Relations, Public Administration, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Halkla İlişkiler, Büyükşehir Belediyeleri, Sosyal Medya, Sosyal Ağlar, Public Relations, Metropolitan Municipalities, Social Media, Social Networks
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Tarihsel süreç içerisinde kurumların makro ve mikro ortamlarındaki koşulları zamanla değişmekte ve bu değişen koşullar çerçevesinde paydaş beklentileri de giderek artmaktadır. Dolayısıyla kurumların değişen ortamlarına ve paydaş beklentilerine uyum sağlamak adına iş yapış biçimlerini, stratejilerini, planlarını, uygulamalarını, araçlarını, paydaşlarına ve genel anlamda topluma karşı bakış açılarını ve iletişim süreçlerini yeniden düzenlemeleri gerekmektedir. Bu noktada kurumun tüm değişen yapısını süreçlerine entegre eden ve paydaşlarıyla buluşturan halkla ilişkiler fonksiyonlarının da değişimi kaçınılmazdır. Nitekim bu süreçte halkla ilişkiler fonksiyonları da salt tanıma ve tanıtımdan sıyrılıp kurum ve paydaşları arasındaki ilişkileri yöneten bir denge unsuru halini almakta ve kurumlar adına arz ettiği önem günden güne katlanarak artmaktadır. Halkla ilişkiler fonksiyonlarının değişimindeki temel nedenlerden birisi de teknolojik araçlarda yaşanan inovasyonlardır. Bu araçlar kurumları ve halkla ilişkiler fonksiyonlarını değiştirirken halkla ilişkiler uygulamalarını, çıktılarını ve çıktılarının aktarıldığı araçları da çeşitlendirmektedir. Kurumların artık paydaşlarına ulaşmak için geleneksel iletişim araçları yanı sıra sosyal medya ve ağlarını da süreçlerine dâhil etmeleri gerekmektedir. Bu değişimlerden ve gerekliliklerden yola çıkılarak hazırlanan çalışmanın, ilk bölümünde, halkla ilişkiler disiplininin tarihsel süreçteki evrelerine, uygulama araçlarında geleneksel medyadan yeni medya ve sosyal medyaya uzanan çeşitliliğe ve bu ortam ve araçların süreçler üzerindeki etkilerine değinilmiştir. İkinci bölümde, araştırmanın da üzerinden yürütüldüğü sosyal ağlar anlatılarak bu ortam ve araçların halkla ilişkiler uygulamalarında kullanım nedenleri ve gerekliliği üzerinde durulmuş ve bu konuda literatürde yer alan ulusal ve uluslararası çalışmalara yer verilmiştir. Üçüncü bölümde, kamu kurumları ve özel kuruluşların sosyal ağları kullanımları, sosyal ağları kullanımlarındaki farklılıkları aktarılırken, son bölüm olan dördüncü bölümde ise halkla ilişkiler disiplinin Türkiye'deki ilk örneklerinin görüldüğü kamu kurumları içerisinde temel yapılardan birisi olan büyükşehir belediyelerinin sosyal ağları halkla ilişkiler aracı olarak ne yönde kullandıkları nicel bir araştırma tasarımı ile ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In the historical process, the conditions of the organizations in macro and micro environments change in time and the expectations of the stakeholders in these changing conditions increase. Therefore, in order to comply with changing environment and stakeholder expectations, organizations need to reorganize their ways of doing business, strategies, plans, practices, tools, their perspectives and communication processes against their stakeholders and society in general. It is inevitable of the change of public relation functions which integrate all the changing structure of the organization with their processes and bring them together with their stakeholders. Therefore, in this process, public relations functions also become an equilibrium element that leads to the separation between the organization and its stakeholders by being eliminated from mere recognition and publicity and the importance of them on behalf of the organizations increase day to day. One of the main reasons for changing of public relations functions is the innovations experienced in technological tools. While these tools change organizations and public relations functions, they also diversify public relations practices, outputs and tools to which their outputs are transferred. Organizations are now required to include to their process social media and networks as well as traditional communication tools to reach their stakeholders. In the first part of the study, which is based on these changes and requirements, the history of the public relations discipline in the historical process, the diversity of the media from the traditional media to the new media and social media, and the effects of these media and tools on the processes were discussed. In the second chapter, the social networks in which the research is carried out are explained and the reasons and necessity of using these media and tools in public relations applications are emphasized and national and international studies in this subject are included in the literature. In the third chapter, the use of social networks by public institutions and private organizations and their differences in the use of social networks were discussed. In the fourth and the last part it was demonstrated by a quantitative research desing how metropolitan municipalities, which are basic structures among public institutions that are seen as the first examples in Turkey, use social networks as public relations tool.