Türkiye'de göçün işgücü piyasasına etkisi: Ampirik bir analiz
The effect of i̇mmigration on the labour market of Turkey: An empirical analysis
  1. Tez No: 540073
  2. Yazar: RABİA AMINI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. Ozodbek KARAMATOV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, İşgücü Piyasası, Ücretler, İşsizlik, Göç Etkisi, Türkiye, Immigration, Labor Market, Wages, Unemployment, Immigration Effects, Turkey
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Günümüzde dünyanın en önemli sosyal problemlerinden biri göç ve göçmen sorunudur. 1923'ten bugüne göçmenleri barındıran Türkiye, göçmen ve mültecilere ev sahipliği yapan en büyük ülke oldu (BMMYK Türkiye anahtar verilerine göre 2018). Türkiye'de göçün ekonomik etkileri son on yıllar içinde gittikçe daha fazla önem kazanmaktadır ancak göçün işgücü piyasasına etkisi konusunda genel bir anlaşma bulunmamaktadır. Bu tezin amacı, göçün Türkiye'nin işgücü piyasasına olan etkisini araştırmaktır: ücretlere ve işsizlik oranlarına odaklanmak. Göçle işgücü piyasası arasındaki ilişkiyi analiz etmek için farklı ülkelerden birçok çalışma yapılmıştır. Şu ana kadar, Türkiye'deki göçmen etkisi üzerine çok az araştırma yapılmıştır. Araştırma sonucunda, göçün işgücü piyasası üzerindeki etkisinin bir ölçümü değildir, İşgücü piyasasını, eğitim, yüksek vasıflı işgücü, düşük vasıflı işgücü, ekonomik büyüme, yaş oranı, coğrafi farklılık ve teknoloji gibi etkileyen birçok faktör var.
Özet (Çeviri)
Today, one of the most important social problems of the world is migration and immigration. The impact of immigration on the labour market in the host countries has been a much discussed issue, especially in recent decades. Turkey which hosting immigrants from 1923 till now became the largest country in hosting immigrants and refugees (According to UNHCR turkey key data 2018). The economic effects of immigration have become increasingly important within the turkey over recent decades but there is no general agreement on the impact of immigration on labor market. The aim of this thesis is to study the impact of immigration on the labour market of turkey: focus on unemployment rate. There is, so far, very little research on the immigration impact in turkey has been made. As a result of the research, the impact of immigration on the labour market is not one measurement of the immigration impact, there are lots of other factors which impact the labour market like, education, high skill labour, low skill labour, economic growth, age rate, geographical difference and technology.