10-12 yaş yüzme branşındaki çocuklarda uygulanan su içi ve kara antrenmanlarının yüzme performansı üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of in-water and land training on swimming performance in children aged 10-12
- Tez No: 777223
- Danışmanlar: PROF. DR. BAKİ YILMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Antrenman, çocuk, kara, performans, yüzme, Child, land, performance, swimming, training, water
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışmanın amacı 10-12 yaş aralığında ki yüzücü çocuklara uygulanan su içi ve kara antrenmanlarının yüzme performansına etkisinin belirlenmesidir. Araştırmaya, Kayseri Kadir Has Yüzme Havuzu'nda ki kulüpler de en az 2 yıl aktif yüzen lisanslı 10-12 yaş aralığında ki 24 kız, 24 erkek olmak üzere toplam 48 yüzücü gönüllü olarak katılmıştır. Gönüllüler deney grubu ve kontrol grubu olmak üzere 2 eşit gruba ayrılmış olup, her iki grupta da eşit sayıda kız ve erkek sporcuların olmasına dikkat edilmiştir. Yüzücülerin antropometrik ölçümleri (boy uzunluğu vücut ağırlığı, vücut yağ yüzdesi ve beden kütle indeksi) yapılmıştır. Deney ve kontrol grubuna planlanan hem su hem kara antrenmanları (kontrol grubuna su antrenmanları, deney grubuna ise su ve kara antrenmanları) 8 hafta boyunca uygulanmıştır. Deney grubuna su antrenmanına ek olarak haftada 3 gün 55-60 dakika çoklu beceri gelişimine yönelik hareket eğitimi (kara antrenmanı) programı uygulanmıştır. Antrenman programı kapsamında yüzmenin temel becerilerine ve performans gelişimine yönelik üst ve alt ekstremite ile koordinasyon çalışmaları yaptırılırken katılımcıların kuvvet, sürat, dayanıklılık ve esneklik gibi motorik özelliklerinin gelişimine yönelik bir program uygulanmıştır. Deney ve kontrol grubuna ön testler ve son testler yapılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin istatistiksel analizleri için SPSS 22.0 programı kullanılmıştır. Deney ile kontrol erkek ve kız grubunun yüzme performanslarının ilk ve son ölçümlerinin karşılaştırıldığında antrenman programı sonrası serbest yüzme, sırtüstü yüzme, kurbağalama yüzme, kelebek yüzme ve sürat ile dayanıklılıklarının belirlenmesi için 25m ile 400m serbest yüzme değerlerinde antrenman programı öncesi değerlere oranla anlamlı bir artış olduğu gözlemlenmiştir (p0,05). Sonuç olarak, çoklu beceri hareket (kara) antrenmanlarının bu yaş grubu çocuklarda motor performanslarına ve bazı parametrelerine olumlu yönde etki ettiği ifade edilebilir.
Özet (Çeviri)
Investigation of The Effect of In-Water and Land Training on Swimming Performance in Children Aged 10-12. The aim of this study is to determine the effect of in-water and land training training on swimming performance of swimming children between the ages of 10-12. A total of 48 swimmers, 24 girls and 24 boys between the ages of 10-12, who have been actively swimming for at least 2 year licence in the clubs in Kayseri Kadir Has Swimming Pool, voluntarily participated in the research. The volunteers were divided into 2 equal groups as experimental group and control group, and it was ensured that there were equal numbers of male and female athletes in both groups. Anthropometric measurements (height length, body weight, body fat percentage and body mass index) of the swimmers were made. Both water and land trainings planned for the experimental and control group (water trainings for the control group, water and land trainings for the experimental group) were applied for 8 weeks. In addition to water training, a movement training (land training) program for multi-skill development was applied for 55-60 minutes 3 days a week in the experimental group. Within the scope of the training program, coordination studies were carried out with the upper and lower extremities for the basic skills of swimming and performance development, while a program was applied for the development of the motoric characteristics of the participants such as strength, speed, endurance and flexibility. Pre-tests and posttests were performed in the experimental and control group. SPSS 22.0 program was used for statistical analysis of the data obtained in the study. Compared the first and last measurements of the swimming performance of the experimental and control boys and girls group. After the training program, a significant increase was observed in the values of 25m and 400m free swimming compared to the values before the training program in order to determine their free swimming, backstroke swimming, breaststroke swimming, butterfly swimming and speed and endurance (p0.05). As a result, it can be stated that multi-skill movement (land) training has a positive effect on motor performance and some parameters in this age group of children.