Farklı yetiştirme ortamlarının 5 BB Amerikan asma anacının fidan kalitesi ve randımanı üzerine etkisi
Effects of different growth media on sapling quality and performance of 5 BB American grapevine rootstock
- Tez No: 540438
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE BİLİR EKBİÇ, PROF. DR. DAMLA BENDER ÖZENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: 5 BB, Amerikan asma anacı, çay atığı kompostu, fındık zurufu kompostu, fidan randımanı ve kalitesi, 5 BB, American grapevine rootstock, tea residue compost, hazelnut husk compost, sapling performance and quality
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu araştırma 2016-2017 vejetasyon döneminde Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü uygulama ve araştırma alanında yeralan ısıtmasız serada ve dış koşuldaki fidan büyütme alanında yürütülmüştür. Çalışmada farklı köklendirme ortamlarının 5 BB Amerikan asma anacının fidan kalitesi ve randımanı üzerine etkileri incelenmiştir. Araştırmada bitkisel materyal olarak 5 BB Amerikan asma anacı ve yetiştirme ortamları olarak Toprak, Perlit, Çay Atığı Kompostu, Fındık Zurufu Kompostu, Toprak+Ahır Gübresi, Toprak+Çay Atığı Kompostu, Toprak+Fındık Zurufu Kompostu, Toprak+Çay Atığı Kompostu+Ahır Gübresi, Toprak+Fındık Zurufu Kompostu+Ahır Gübresi, Toprak+Fındık Zurufu Kompost+ Çay Atığı Kompostu+Ahır Gübresi karışımları kullanılmıştır. Uygulamaların etkinliğinin belirlenmesi amacıyla fidanların sürgün gelişimi (sürgün uzunluğu, sürgün çapı, yaprak sayısı, yaprak alanı, sürgün yaş ve kuru ağırlığı), kök gelişimi (kök uzunluğu, kök sayısı, kök yaş ve kuru ağırlığı, kök gelişim seviyesi) ve fidan randımanları (1. derece fidan randımanı, 2. derece fidan randımanı, toplam fidan randımanı) belirlenmiştir. Sürgün gelişim bulgularına göre sürgün uzunluğu, sürgün çapı, yaprak sayısı, sürgün yaş ve kuru ağırlıkları üzerine çay atığı kompostunun ön plana çıktığı, yaprak alanında Toprak+Fındık Zurufu Kompostu+Ahır Gübresi, klorofil içeriğinde ise Toprak+Çay Atığı Kompostu+Ahır Gübresi etkili sonuç verdiği saptanmıştır. Fidan randımanında Çay Atığı Kompostu 1.derece fidan randımanı ve toplam derece fidan randımanında en iyi sonucu vermiştir. Kök gelişim bulgularında Çay Atığı Kompostu yine etkili olurken kök sayısı, kök gelişim seviyesi, kök yaş ve kök kuru ağırlığı bakımından en iyi sonuçları vermiş olup, yalnızca kök uzunluğu bakımından Toprak+Fındık Zurufu Kompost+Çay Atığı Kompostu+Ahır Gübresi daha etkili olmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in unheated greenhouses and open fields of Research and Implementation Area at Ordu University Agricultural Faculty during 2016-2017 growing season. Effects of different rooting media on sapling quality and performance of 5BB American Grapevine Rootstocks were investigated. The 5BB American Grapevine Rootstocks were used as the plant material and soil, perlite, tea residue compost, hazelnut husk compost, soil+farmyard manure, soil+tea residue compost, soil+hazelnut husk compost, soil+tea residue compost+farmyard manure, soil+hazelnut husk compost+farmyard manure, soil+hazelnut husk compost+tea residue compost+farmyard manure were used as the growing media. To determine the effects of treatments, shoot growth parameters (shoot length, shoot diameter, number of leaves, leaf area, shoot fresh and dry weight), root growth parameters (root length, number of roots, root fresh and dry weight, root development level) and Final sapling performance (1st grade sapling performance, 2nd grade sapling performance, total sapling performance) were determined. While tea residue compost was found to be prominent for shoot length, shoot diameter, number of leaves, shoot fresh and dry weight, soil+hazelnut husk compost+farmyard manure was prominent for leaf area and soil+tea residue compost+farmyard manure was prominent for chlorophyll content. Tea residue compost also yielded the greatest 1st grade and total sapling performance. Tea residue compost was also found to be effective on root growth parameters, thus yielded the best outcomes for number of roots, root growth level, root fresh and dry weight. Soil+hazelnut husk compost+tea residue compost+farmyard manure was found to more effective only on root length.