Dental implantların başarısında tükürükteki oksidan ve antioksidanların etkinliğinin karşılaştırmalı olarak incelenmesi
- Tez No: 540577
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM KORAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Oxydant, Antioxidant, Oxydative stress, Periimplantitis, Mariginal Bone Loss
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 230
Özet
Bu doktora tezinin amacı; çeşitli seviyelerdeki periimplant dokulara sahip hastaların tükürüklerindeki oksidan ve antioksidan seviyelerini tespit etmek ve karşılaştırmalı olarak incelemek dolayısıyla dental implantların başarısında ve periimplant hastalıkların patogenezinde oksidan ve antioksidanların denge sorunuyla oluşan oksidatif stresin etkinliğini belirlemektir. Çalışmaya dahil edilen 88 bireyin 67'si; periimplantitisli (Pİ), marjinal kemik kaybı bulunan (MKK), sağlıklı implantları bulunan (Sİ) şeklinde 3 grupta toplanmış, sağlıklı kontrol grubu (SK) 21 bireyden oluşturulmuştur. Tükürükteki oksidan konsantrasyonunun ölçümü için total oksidan seviye (TOS), tiyobarbitürik asit reaktif maddeleri (TBARM), ileri oksidasyon protein ürünleri (İOPÜ), antioksidan konsantrasyonunun ölçülmesi için ferrik redüktan antioksidan potansiyel (FRAP), ürik asit (ÜA), total antioksidan seviye (TAS) incelenmiştir. TOS değerleri Pİ grubunda Sİ grubuna göre, İOPÜ değerleri Pİ grubunda Sİ ve SK gruplarına göre, İOPÜ değerleri MKK grubunda SK grubuna göre anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur (p0.05).
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was; to determine oxidant and antioxidant levels in the saliva of patients with various levels of periimplant tissues and to determine the effectiveness of oxidative stress resulting from the balance problems of oxidants and antioxidants on the implant success and the pathogenesis of periimplant diseases. 67 of the 88 individuals included in the study were collected in 3 groups; periimplantitis (PI), marginal bone loss (MBL), and healthy implants (HI). 21 individuals included in the healthy control (HC) group. For the oxidant concentration; total oxidant status (TOS), thiobarbituric acid reactive substances (TBARS), advanced oxidation protein products (AOPP), for the antioxidant concentration; ferric reducing antioxidant power (FRAP), uric acid (UA), total antioxidant status (TAS) were investigated. TOS was higher in PI group than HI group, AOPP in PI group compared to HI and HC groups and AOPP in MBL group compared to HC groups, were higher. TBARM, FRAP, UA, TAS weren't significantly different between PI, MBL and HI, HC groups. There were positive correlations between FRAP and AOPP, UA and TOS, TOS and TAS in PI group, FRAP and TBARS, FRAP and AOPP, UA and TBARS in MBL group. The increase in oxidant levels leads to oxidative stress that affects the pathogenesis of periimplant diseases and the implant success. Antioxidant values may be elevated in order to compensate for the increase in oxidative stress due to positive correlations. Examination of saliva oxidant and antioxidant values can be used for determining implant success. However, more studies are needed.