Çağdaş Türk Hukukundaki ispat vasıtalarının İslam Hukuku açısından değerlendirilmesi
The evaluation of the Islamic Law in contemporary Turkish Law
  1. Tez No: 540593
  2. Yazar: TAHA YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DAVUT YAYLALI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Din, İslam, Hukuk, Toplum, Vicdan, Tıp, Religion, Islam, Law, Society, Conscience, Medicine
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 377
Özet
Tarihi süreç içerisinde sosyal değişim olgusu kaçınılmaz bir durumdur. Bu açıdan bakıldığında hukukla sosyal değişim arasında yakın bir bağın olduğu inkâr edilemez bir gerçektir. Bu bağlamda İslam hukuku açısından büyük bir öneme sahip olan hak ve adalet gibi kavramların yer aldığı bir toplumun tesisi için bunlara hizmet edecek olumlu sosyal gelişmeler her zaman kabul görmüştür. Bunun sebebi İslam hukukuna kaynaklık eden İslam dinidir. Çünkü İslam insan ve toplum faydasına olan hertürlü faaliyeti teşvik etmiş, kendi müntesiplerini de bu hedeflere yönlendirmiştir. Ayrıca evrensel olan İslam dini değişmekte olan dünyanın dinamik oluşuna ayak uydurarak dinamik olmakta, buna bağlı olarak da İslam hukukununda dinamik olmasını gerektirmektedir. Bu çerçeveden hareketle kötü niyetli olmamak şartıyla ve İslam'ın temel prensipleriyle çelişmeyen, hukuka hizmeti hedef edinen, İnsanların hak ve hukuklarını koruyan gelişmeler İslam dinince de kabul görmüştür. Toplumun olduğu heryerde bu toplumun bireylerini idare edecek hukuk kuralları da var olagelmiştir. Bu hukuk kurallarını incelediğimizde bu kuralların dayandıkları iki orijin karşımıza çıkmaktadır. Bunlardan birisinin İlahi iradenin esas alındığı vahiy destekli hukuk, diğerinin ise sadece insanların akılları ve derin tecrübeleri sonucunda şekillendirdikleri hukuk olduğunu görmekteyiz. Her iki şekliyle de hukuk, toplum düzenini bozmaya çalışan kişi ya da kişilere karşı fert ve kamu vicdanını rahatlatmak, toplumda fertlere gerekli güvenliğin sağlanması amacıyla ortaya konulmuş olan kurallar olduğu görülür. Bu çalışmamızda günümüz Çağdaş Türk hukukundaki ispat vasıtalarını İslam hukuku açısından bir değerlendirmeğe tabi tuttuk. Bu bağlamda insanların haklarını ortaya çıkartacak delilleri, İslam'ın ana naslarıyla çelişmediği sürece İslam hukukunca da kullanılabilirliğini İslam nasları çerçevesinde ortaya koymaya çalıştık. Örneğin adli tıp, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en hızlı gelişimi göstermiş, bireysel ve toplumsal yarar sağlayan bir vasıta haline dönüşmüştür. Ayrıca tıp ve teknoloji alanlarındaki gelişmelere bağlı olarak birçok hukuki davalarda kan, saç, parmak ve koku izi gibi biyolojik deliller ile ses kaydı, fotoğraf ve kamera kaydı gibi teknik deliller günümüz hukukunda delil olma açısından oldukça işlevsel hale gelmişlerdir. Günümüz Çağdaş Türk hukuku da bu gelişmeleri göz ardı etmemiş, bilim ve tekniğin gelişimiyle hukuka yardımcı olacak şeyleri hukuki davalarda hakların tespiti için bir vasıta olarak kullanmıştır. Biz de bu vasıtaları İslam hukuku açısından değerlendirip çalışmamızda ortaya koymaya çalıştık. Günümüz Çağdaş Türk hukukunda kullanılan bu tür ispat araçlarının İslam hukukunda da kullanılabilirliğini değerlendirmeği hedefledik.
Özet (Çeviri)
Social change in the historical process is inevitable. It is an undeniable fact that there is a strong link between law and social change. In this context, positive social developments have always been accepted to serve for the establishment of a society with concepts such as rights and Justice which are of great importance to Islamic law. The reason for this is the Islamic religion which is the source of Islamic law. Because Islam has encouraged all kinds of work for the benefit of people and society, and has directed its own müntesipes to these goals. In addition, the universal religion of Islam is dynamic in keeping up with the dynamic formation of the changing world, and consequently it requires that Islamic law be dynamic. In this framework, developments that are not malicious and do not contradict the general principles of Islam, which aim to serve the law, and which protect the rights and the law of the people have also been accepted by the Islamic religion. There are also legal rules that govern the individuals of this society everywhere there is a society. When you examine these rules of law, the two origins of which these rules are based come before us. We see that one of them is the law of Divine Will that is based on Revelation, and the other is the law that only people shape as a result of their intellect and deep experience. In both cases, it is seen that there are rules set forth in order to ease individual and public conscience against people or persons who try to disrupt the rule of Law, Society, and to ensure the security of individuals in the society. In this study, we have made an evaluation of the means of proof in Turkish law in terms of Islamic law. In this context, as long as the evidence to reveal human rights and laws does not contradict the mainstreaming of Islam, we have tried to demonstrate the availability of Islamic law within the framework of the Islamic quorum. Forensic medicine, for example, has shown the fastest development in our country as in the whole world and has become an instrument that provides individual and social benefits. In addition, due to the developments in medicine and technology, in many legal cases biological evidence such as blood, hair and fingerprints, and technical evidence such as voice recording, photo and camera recording have become very functional in terms of being evidence in today's law. Today's contemporary Turkish law did not ignore these developments and with the development of such science and technique, it used things that would help the law as a means of determining the rights in legal proceedings. We also evaluated these tools in terms of Islamic law and tried to present them in this study. We aimed to evaluate the availability of such means of proof used in today's Turkish law in Islamic law.