Fen bilgisi öğretmen adaylarının akademik erteleme davranışlarının bazı psiko-sosyal değişkenlere göre incelenmesi
An investigation of academic procrastination of science teacher candidates according to some psycho-social variables
- Tez No: 540595
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET HAKAN HANÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: akademik erteleme, zaman, stres, karar verme, öğretmen adayları, academic procrastination, time, stress, decision making, teacher candidates
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, öğretmen adaylarının akademik erteleme davranışlarının bazı psiko-sosyal değişkenler açısından farklılaşıp farklılaşmadığını ortaya koymaktır. İlişkisel tarama modeline uygun olarak düzenlenmiş araştırmanın örneklemini 2016-2017 Eğitim-Öğretim yılında Cumhuriyet Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü, Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı'nda öğrenim gören 257 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Araştırmada“Kişisel Bilgi Formu”,“Akademik Erteleme Ölçeği”,“Zaman Yönetimi Ölçeği”,“Algılanan Stres Ölçeği”ve“Karar Verme Stili Ölçeği”kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda, Fen Bilgisi öğretmen adaylarının; a. akademik erteleme ölçeğinden aldıkları ortalama puanın ortalama puanın üzerinde olduğu, kızların erkeklere göre daha fazla akademik erteleme davranışı gösterdiği, sınıf düzeyine göre anlamlı bir farkın olmadığı ama akademik başarıya göre farklılık gösterdiği, b. zaman yönetimi ölçeğinden aldıkları ortalama puanın ölçekten alınabilecek ortalama puanın üzerinde olduğu, erkeklerin kızlara göre zaman yönetiminde daha başarılı oldukları, sınıf düzeyine göre bir farkın olmadığı ama akademik başarıya göre farklılık gösterdiği, c. algılanan stres ölçeğinden aldıkları ortalama puanın orta düzeyde olduğu, cinsiyete göre, sınıf düzeyine göre ve akademik başarıya göre anlamlı bir farkın olmadığı, VI d. karar verme stili ölçeğinden aldıkları ortalama puanın ortalama puanın üzerinde olduğu, cinsiyete göre ve akademik başarıya göre anlamlı bir fark olmadığı fakat sınıf düzeyine göre anlamlı fark olduğu, e. zamanı verimli kullanma becerileri, algılanan stres düzeyleri ve karar verme stillerinin akademik erteleme davranışları ile düşük düzeyde ve anlamlı bir ilişkinin olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine whether the academic procrastination behaviors of teacher candidates differ in terms of some psycho-social variables. The sample of the research, which was arranged in accordance with the relational survey model, consists of 257 pre-service teachers studying at Cumhuriyet University, Faculty of Education, Department of Mathematics and Science Education, Department of Science Education in 2016-2017 Academic Year. In the study, Personal Information Form“,”Academic Procrastination Scale“,”Perceived Stress Scale“and”Decision Making Scale "were used to gather information about the socio-demographic characteristics of prospective teachers. As a result of the analysis, Science teacher candidates; a) The average score obtained from the academic postponement scale was higher than the average score, the females showed more academic procrastination than the males, there was no significant difference according to the grade level, but they differed according to academic achievement, b) When the average score obtained from the time management scale was above the average score that can be taken from the scale, the men were more successful in the time management than females, there was no difference according to the grade level, but it differed according to the academic achievement, c) The mean score obtained from the perceived stress scale was moderate and there was no significant difference according to the gender, VIII d) The mean score obtained from the decision-making styles scale was above the mean score, there was no significant difference according to gender and academic achievement, but there was a significant difference according to the grade level, e) It has been concluded that there is a low level and meaningful relationship with time-consuming skills, stress situations and academic procrastination of decisionmaking styles.