Eğitim kurumlarında laboratuvarlarda iş sağlığı ve güvenliğinin incelenmesi
Examination of occupational health and safety in laboratories in educational institutions
  1. Tez No: 540636
  2. Yazar: SEYHAN ÜSTÜN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ REŞİT ERÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: iş sağlığı ve güvenliği, laboratuvar, güvenlik bilgi formu, uyarı levhaları, occupational health and safety, laboratory, safety data sheet, warning signs
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İş Güvenliği ve Sağlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Orta öğretim kurumlarında iş sağlığı güvenliğinin laboratuvarlardaki uygulamalarına dair yapılan çalışmalar incelenmiştir. Bu tezde önce 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu, sonra da MEB 2014/16 genelge ve ilgili yönetmelikler incelenmiştir. Seçilen kamu ortaöğretim kurumunda öğretmen ve öğrencilerin çalışma yaptıkları laboratuvarlar incelenmiştir. Önce mesleki ortaöğretim alanları ve laboratuvarlar tanıtılmıştır. Laboratuvarlarda yaptıkları çalışmaların incelenmesine geçmeden önce, laboratuvar tanımı yapılmış, laboratuvar tasarımları incelenmiş, laboratuvarlarda kullandıkları cihazlar tanıtılmış, cihazlara ait kullanım talimatları, tehlikelerine dair uyarılar, uyarı levhaları, kullanılan kimyasallar ve diğer laboratuvar malzemeleri tanıtılmıştır. Laboratuvarlarda kullanılan cihazlar ve kimyasallara ait talimatlar, kimyasalların depolanması, muhafazası, tehlikeleri, tehlike uyarı işaretleri, kimyasal maddelerin Güvenlik Bilgi Formları (GBF), kimyasalların etiketlenmesi ile ilgili konulara tezin içerisinde yer verilmiştir. Güvenli ve sağlıklı çalışma kuralları, laboratuvar çalışmaları esnasında kullanılacak kişisel koruyucu donanımlar, laboratuvarlarda yaşanabilecek kazalar ve herhangi bir kazanın yaşanmaması için kaza öncesi alınacak tedbirler, uygulanacak kurallar, kaza sonrası yapılması uygun görülen ilkyardım konuları ele alınmıştır. Tezin hazırlanması esnasında mekân fotoğrafları çekilmiş, kullanıcı öğretmen ve öğrencilere bu fotoğraflar üzerinden her gün her çalışmada girdikleri gördükleri laboratuvarlara bir de dışarıdan bakmaları farklı bir bakış açısı ile görmeleri sağlanmaya çalışılmıştır. Malzeme güvenlik bilgi formlarının ve kimyasalların etiketlenmesinin önemi ve bu konudaki farkındalıkları, laboratuvar düzeni, laboratuvarlarda uygun ya da aksayan durumlar tespit edilmiş ise bu konulara dikkat çekilmeye çalışılmıştır. Fotoğraflar üzerinden risk analizi yapılmaya çalışılmış ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Studies on the practices of occupational health safety in laboratories were investigated in secondary schools. In this thesis, the Occupational Health and safety law numbered 6331, and then the MEB 2014/16 circulars and related regulations were investigated. The laboratories in which teachers and students work are studied at the selected public secondary school. First, vocational secondary and laboratories were introduced. Prior to the examination of their studies in laboratories, the laboratory was defined, laboratory designs were examined, the devices used in laboratories were introduced, instructions for use of the devices, the dangers of warnings, warning signs, chemicals used, and other laboratory materials are introduced. The instructions on the devices and chemicals used in laboratories, storing the chemicals, storage, hazards, hazard warning signs, GBF safety information forms of chemical substances, and labeling of chemicals. Safe and healthy working rules, personal protective equipment to be used during laboratory studies, accidents to be experienced in laboratories and measures to be taken before accident to prevent any accident, rules to be applied, first aid issues that are appropriate to be done after the accident are discussed. During the preparation of the thesis, the photographs of the space were taken, the user teachers and students in each study through these photographs to see the laboratories they saw in each day in a different perspective to provide a view of the Tried. The importance of labeling material safety data forms and chemicals and their awareness on this issue, laboratory layout, and appropriate or disrupting situations in laboratories have been determined to draw attention to these issues. Risk analysis has been attempted and suggestions were made through photos.