Konut sektöründe iş sağlığı ve güvenliği: Çalışanların risk farkındalığı üzerine bir uygulama.
Occupational health and safety in housing sector: An application on risk awareness of employees
- Tez No: 540652
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET YAZICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, İnşaat Mühendisliği, İşletme, Engineering Sciences, Civil Engineering, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği, İş Güvenliği, Konut İnşaatlarında Risk, Risk Yönetimi, Risk Farkındalığı, Occupational Health and Safety, Occupational Safety, Risk in Housing Construction, Risk Management, Risk Awareness
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Esenyurt Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
Günlük hayatta yapılan her aktivite risk içerir ve bu durumun bir sonucu olarak insanlar sürekli riske maruz kalırlar. Diğer sektörlerde olduğu gibi konut sektörü de içerisinde sayısız riskler barındırmaktadır. Ülkemizde yapılan araştırma sonuçlarında ise, inşaat sektöründe meydana gelen iş kazaları tüm sektörler arasında birinci sırada yer almaktadır. İnşaat iş kolunun karakteristik özellikleri nedeni ile bu sektörde güvenlik kültürü ve risk farkındalığı oluşturmak, bu kültürü ve risk farkındalığını devam ettirmek oldukça güç bir iştir. Konut sektöründeki büyüme ve gelişmeler nedeniyle bu sektörde güvenliğin arttırılmasına duyulan ihtiyaç giderek önem kazanmaktadır. Bu nedenle sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı, özellikle konut sektörü çalışanları arasında çok büyük önem arz etmektedir. İş sağlığı ve güvenliği çalışmaları, iş kazaları ve meslek hastalıklarından çalışanları korumak ve çalışanların daha sağlıklı bir ortamda çalışmalarını sağlamak amacıyla yapılmaktadır. Kazalar sonucu, çalışanlar, işveren ve ülke ekonomisi maddi ve manevi zararlara uğramaktadır. Bunları önleyebilmek için, sistemli çalışmalar yapılmalı ve risk yönetim sistemi oluşturulmalı, çalışanların iş güvenliği bilinci geliştirilerek çalışma ortamında risk farkındalıkları artırılmalıdır. Bu tez çalışmasında, iş sağlığı ve güvenliği konusu ele alınmış, İSG ile ilgili genel kavramlara değinilmiş, İSG'nin önemi çeşitli açılardan incelenmiştir. Bununla birlikte, iş kazası ve meslek hastalığı olgusu, tehlike, risk kavramı ve risk yönetimi irdelenmiştir. İnşaat sektöründe iş sağlığı ve güvenliği konusu açıklanmaya çalışılmaktadır. Ayrıca 6331 sayılı İSGK ve bağlı olarak çıkarılan yönetmelik ve tebliğe de yer verilerek iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili güncel yasal düzenlemeler açıklanmaya çalışılmıştır. Ankara ilinde yapılan bu tez çalışmasında Kaşmir Yapı Aş.'nin ve altyüklenici firmalarının birlikte yürüttüğü 5 Blok ve 29 kattan oluşan Kaşmir Mavi Orkide konut inşaatında değişik mesleklere sahip yaklaşık 489 çalışan kişi içinden 135 kişi rastgele seçilerek yüz yüze anket yapılmıştır. Anket hazırlanırken 6331 sayılı yasanın getirdiği yeni hükümler esas alınmaktadır. Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği konusunda bilgi düzeyleri, işle ilgili risk farkındalıkları, İSG' ye bakış açısı, algısı ve tutumu, 2012 yılında yürürlüğe giren 6331 sayılı İSG yasasının şantiyelerde hangi ölçüde uygulandığının ve güvenlik kültürünün ne ölçüde oluştuğunun tespit edilmesine yönelik gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmalar sonucunda bazı çıkarımlarda bulunulmuş ve öneriler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Every activity in daily life involves a risk, and as a result, people are constantly exposed to risk. As in other sectors, the housing sector also has numerous risks. In the results of the survey conducted in our country, occupational accidents occurring in the construction sector are in the first place among all sectors. Due to the characteristics of the construction business, it is very difficult to create a safety culture and risk awareness in this sector and to maintain this culture and risk awareness. Due to the growth and developments in the housing sector, the need for increasing security in this sector is gaining importance. For this reason, a healthy and safe working environment is of great importance especially among the housing sector employees. Occupational health and safety work is carried out to protect workers from work accidents and occupational diseases and to ensure that employees work in a healthier environment. As a result of accidents, employees, employers and the country's economy is subject to material and moral damages. In order to prevent these, systematic studies should be done and risk management system should be established and risk awareness should be increased in the working environment by improving the awareness of the employees about job security. In this thesis, the issue of occupational health and safety has been discussed, the general concepts related to OHS are mentioned and the importance of OHS has been examined from various perspectives. In addition, the concept of occupational accident and occupational disease, danger, risk and risk management are discussed. Occupational health and safety issues are explained in the construction sector. In addition, the current legal regulations related to occupational health and safety have been tried to be explained by including the 6331 numbered OHS and related regulations and communiqués. In this thesis study conducted in Ankara province, Kaşmir Yapı Aş. And its subcontractor firms carried out 5 blocks and 29 floors in Kaşmir Mavi Orkide housing construction. While preparing the questionnaire, new provisions of Law No. 6331 are taken as basis. The level of knowledge of the employees on occupational health and safety, work-related risk awareness, OHS perspective, attitude and attitudes have been carried out to determine the extent to which the OHS law number 6331, which came into force in 2012, was applied at construction sites and the safety culture was formed. As a result of these studies, some inferences were made and suggestions were given.