Kronik mekanik bel ağrılı hastalarda kısa dalga diatermi cihazının etkinliğinin araştırılması
Investigations on efficacy of short wave diathermy deviceapplication on patients with chronic low back pain
- Tez No: 540712
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN KEREM ALPTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Bel Ağrısı, Fizyoterapi, Kısa Dalga Diatermi Cihazı, Back Pain, Physiotherapy, Shortwave Diathermy Device
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışma kronik bel ağrılı olgularda fizik tedavi programına ek olarak kısa dalga diatermi cihazının, eklem hareket açıklığı, ağrı, yaşam kalitesi, özürlülük düzeyi üzerine etkilerini karşılaştırmak amacıyla yapılmıştır.Çalışmaya bel ağrısı şikayeti ile başvuran, fizik tedavi hekimi tarafından mekanik bel ağrısı tanısı almış 50 gönüllü dahil edildi. Tedaviye gönderilen hastalar iki gruba ayrıldı. Tek sırada gelen yirmi beş hasta deney grubuna, çift sırada gelenler ise kontrol grubuna ayrıldı. Her iki gruba da 3 hafta süre ile haftada 5 gün, günde 1 seans olmak üzere toplam 15 seans standart fizyotepi programı olarak; 30 dk. transkutanöz elektriksel sinir stimulasyonu (TENS), 30 dk. sıcak paket, ve egzersiz uygulamaları yapıldı. Bu tedaviye ek olarak deney grubuna kısa dalga diatermi cihazı 15 seans continue modda 15 dakka süre ile uygulandı. Hastalar tedavi öncesi ve sonrasında ağrı şiddeti (0-10 cm görsel analog skala), eklem hareket açıklığı (gonyometrik ölçüm), yaşam kalitesi (SF 36) ve bel ağrısına bağlı özürlülük düzeyi (Ronald Morris sorgulama formu) ile değerlendirildi. Grupların değerlendirmesinde esas alınan parametreler eklem hareket açıklığı, bel ağrısına bağlı özürlülük, genel sağlık, ağrı şiddeti olarak belirlendi ve yapılan çalışmada gruplar arası parametrelerin birbirine göre bir üstünlüğünün olmadığı tespit edildi. Klasik fizik tedavi programıyla birlikte uygulanan kısa dalga diatermi cihazının uygulanmayan gruba göre karşılaştırması yapıldığında ise anlamlı bir üstünlük sağlamadığı saptandı. Tedavi öncesi gruplar arası VAS değerlerinde anlamlı fark vardı. Bu farkın homojenize edilmesi açısından daha geniş hasta grupları ile yeni çalışmalara ihtiyaç olduğu tespit edildi. Sonuç olarak mekanik bel ağrılı hastalarda eklem hareket açıklıklarının arttırılması, genel sağlık durumunun iyileştirilmesi, ağrının ve ağrıya bağlı özürlülük durumunun azaltılması amacıyla uygulanan derin ısıtıcı etkili kısa dalga diatermi cihazı tedavisinin yanında, uygulanacak klasik fizyoterapi programı ve egzersizler ile bel ağrılı hastalarda olumlu sonuçlar elde etmek mümkün olabileceği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to compare the effect of shortwave diathermy device on joint range of motion, pain, quality of life, disability level in addition to physical therapy program in chronic low back pain. Fifty volunteers included to the study who were diagnosed with mechanical back pain by the physiotherapist. Patients were divided into two groups. Half of the patients was called as control group and the other half was named as treatment group. In both groups, standard physiotherapy program were applied to patients for 3 weeks. The protocol included transcutaneous electrical nerve stimulation (TENS), hot pack and physiotherapy excersices for 30 min as 15 sessions. Additionally, treatment group had short wave diathermy device therapy for 15 min as 15 sessions. Patients were evaluated before and after treatment with pain severity (0-10 cm visual analogue scale), joint range of motion (goniometric measurement), quality of life (SF 36) and disability level due to low back pain (Ronald Morris questionnaire). Parameters based on the evaluation of the groups were determined as joint range of motion, disability due to low back pain, general health, pain severity, and it was determined that there was no significant difference between the groups in the study. It was determined that the shortwave diathermy device applied together with the classical physical therapy program did not give a significant difference when compared with the non-applied group. There was a significant difference in VAS values between groups before treatment. It was determined that new studies with larger group of patients were needed to homogenize this difference. Consequently, it is possible to obtain positive results in patients with low back pain with conventional physiotherapy program and exercises to be applied besides treatment of deep-heating effective short-wave diathermy device applied to increase joint range of motion, improvement of general health condition, reduction of pain and disability due to pain.