Amatör tenis oyuncularında torakal kayropraktik HVLA ve SHAM uygulamalarının topa raket ile vuruş etkinliğinin karşılaştırılması
The comparision of the effectiveness of thoracic chiropractic HVLA and SHAM application during serving in amateur tennis
- Tez No: 540711
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM GÜNGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Torakal kayropraktik, Tenis, Periferal eklem, Raket hızı, Thoracal chiropractic, Tenis, Peripheral joint, Slew rate
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kayropraktik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Torakal omurgada oluşan spinal disfonksiyon sonucu çevre bağ, yumuşak doku etkilenimine ve intervertebral foramenlerde oluşan stres faktörüne bağlı olarak periferal eklem de problemler gözlenebilmektedir. Tenis oyuncularında bu durumun görülmesi, sporcunun performansı ve maçın başlangıcı için kullanılan servis vuruşu etkinliği üzerinde olumsuz etkiler ortaya çıkartabilmektedir. Bu durumlar göz önünde bulundurularak torakal omurga disfonksiyonu bulunan amatör tenis oyuncularında, torakal Kayropraktik HVLA' nın servis vuruş tekniğinde raket hızı etkinliği araştırılmıştır. Çalışmaya dahil edilen amatör tenis oyuncuları randomize bir şekilde iki gruba ayrılmıştır. Her iki grup uygulama öncesi 3 kez servis vuruşu yaparak raket hızları Zepp mikrosensör cihazı ile ölçülmüş ve kayıt altına alınmıştır. Toplamda 40 tane amatör tenis oyuncusu çalışmaya dahil edilmiştir. 20 amatör tenis oyuncusundan oluşan deney grubuna Torakal Kayropraktik HVLA, 20 amatör tenis oyuncusundan oluşan kontrol grubuna sham uygulaması yapılmıştır. Her iki gruba da yapılan tek müdahale sonucunda, anlık raket hızı etkisi karşılaştırılmıştır. Her iki grup uygulama sonrası 3 servis vuruşu tekrarlayarak kaydedilmiş ve ortalamaları alınmıştır. İstatiksel olarak karşılaştırılmıştır. Deney grubunda müdahale sonucunda raket hızı ortalama 47,063 MPH' dan 55,3805 MPH'a çıkmıştır.(p=0,000) Aradaki fark 8,3175 MPH' dır. Kontrol grubu müdahale öncesi 42,8430 MPH' dan 42,3630 MPH' a düşüş olmuştur. (p=0,388) Aradaki fark 0,4800 MPH' dır. Gruplar arası İndependent Sample Test Sonucuna göre Torakal Kayropaktik Uygulamanın raket hızını arttırmada sham uygulamalarına göre istatiksel olarak üstün ve anlamlı bulunmuştur.(p=0,001)
Özet (Çeviri)
As a result of spinal dysfunction in thoracic spine, it might be observed that peripheral joints could be influenced by the involvement of surrounding connective tissues and soft tissues, and stress factor occurring in intervertebral foramen. This situation in tennis players could potentially result in a number of negative effect on sportive performance and the efficacy of serving. Taking that circumstance into account, rocket speed values during serving were investigated to regard the role of thoracic chiropractic HVLA amateur tennis players with thoracic spinal dysfunction. Amateur tennis players involved in the study were randomly divided into two groups. Both groups were asked to perform 3 serving strikes before the application, and rocket speeds were measured by using ZEPP microsensor device. The obtained values were recorded. 40 amateur tennis players were involved in this study. There were 20 amateur tennis players in the treatment group, who had thoracic chiropractic HVLA and 20 players in the control group, who had undergone sham application. The instant rocket speed was compared in both groups following a single application. Both groups repeated 3 serving strikes after the application and average values were acquired. After that, the values were statistically compared with each other. The average rocket speed increased from 47,063 MPH to 55,3805 MPH after the chiropractic adjustment in the treatment group. (P=0,000). The difference was 8,3175 MPH. In the control group, the average rocket speed decreased by 0,4800 MPH, from 42,8430 MPH to 42,3630 MPH. (p=0.388). According to the 'Independent sample test', thoracic chiropractic application was found much more significant and surpassing for increasing the speed of rocket during serving in comparison with sham application (p=0,001).