Sol ventrı̇kül destek sı̇stemı̇ yerleştı̇rı̇len hastaların ı̇zlem tarı̇hlerı̇nı̇n dışında hastane başvuru nedenlerı̇nı̇n ı̇ncelenmesı̇
Examination of the causes hospital application except in medi̇cal control dates of patients with left ventricular assi̇st devi̇ce implants
  1. Tez No: 540841
  2. Yazar: SEMRA AĞUSTOS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ETİ ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Kalp Yetersizliği, Sol Ventrikül Destek Sistemi, Hastaneye Tekrar Kabul, Heart failure, left ventricular assist device, hospital readmissions
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Bu çalışma, sol ventrikül destek sistemi uygulanan hastaların izlem tarihlerinin dışında hastane başvuru nedenlerini incelemektir. Gereç ve Yöntem:Bu araştırma tek merkezli, retrospektif, tanımlayıcı bir çalışmadır. Çalışmanın evrenini İstanbul ili Anadolu yakasında kalp nakli ve mekanik destek sistemleri merkezi olan bir kamu hastanesinin 1 Şubat 2013 ila 30 Kasım 2017 tarihleri arasında SVDS yerleştirilen 62 hasta oluşturdu. Örneklemini ise bu tarihler arasında SVDS ameliyatı olup taburcu olan ve takiplerine düzenli gelen 40 hasta oluşturdu. Hastaların sosyodemografik ve tıbbi özelliklerinin bulunduğu veri toplama formu ile veriler toplandı. Bulgular: Hastalardan 34'ü erkekti. Araştırmaya dahil edilen tüm hastaların yaş ortalaması 51.6, boyu 168.88 cm, kilosu 81.27 kg, beden kitle endeksi 28.54 kg/m2 olduğu bulundu. Hastaların yüzde 50'sinde DM öyküsü olduğu bulundu. Hastaların yüzde 60'ı iskemik kardiyomyopati rahatsızlığı ile genellikle kalp nakline köprü olarak (yüzde 65) sol ventrikül destek sistemi uygulandığı bulundu. Sol ventrikül destek sistemi uygulanan hastaların yarısında Heart Mate II cihazı kullanıldığı bulundu. Hastaların plansız ilk başvuru nedenleri yüzde 30 INR dengesizliği, yüzde 22,5 güç aktarma kablosu çıkış yeri enfeksiyonu, yüzde 12,5 kalp yetersizliği bulundu. Geç dönem başvurularında ise en fazla yüzde 39 güç aktarma hattı çıkış yeri enfeksiyonu ve yüzde 20 INR dengesizliği bulundu. Sonuç olarak: Kalp yetersizliği (KY) önemli morbidite, mortalite ve sağlık harcamaları ile ilişkili önemli bir halk sağlığı sorunudur. Sol ventrikül destek cihazları (SVDS) gibi mekanik dolaşım destek cihazları ileri KY'li olan hastalarda kalp nakli için bir alternatif sunmaktadır. Kalp yetersizliği insidansı artmaktadır ve SVDS'ler dahil olmak üzere ileri tedaviler yaygınlaşmaktadır. Hemşirelik alanlarının tamamı SVDS'li hastaların öznel koşulları olan; SVDS teknolojisi ve hasta komplikasyon türleri gibi konularda hakimiyet sağlamaları, başarılı bir hemşirelik çalışması için temel bir adımdır.Alanda çalışan bütün hemşireler için SVDS'ler, kritik alarmlar, hastaneye kabul için ortak endikasyonlar, bir SVDS hastasının tıbbi acil bir durumla nasıl yönetileceği konularında yol haritası, algoritma, takip – karar formatı niteliğinde bilgi belge ve yönlendirme posterleri oluşturmaları önerilir.
Özet (Çeviri)
Aim:The purpose of this study was to investigate the causes of hospital admission except in medical control dates of patients with left ventricular assist device implantation. Materials and Methods: This study is a one-center, retrospective, descriptive study.The study is a public hospital located in the Anatolian region of Istanbul.This hospital is the center of heart transplantation and mechanical support systems application. In this hospital, 62 patients with SVDS between February 1, 2013 and November 30, 2017 were identified.Forty patients from the patients who were placed and discharged from the SVDS were selected as the sample. These patients were people who regularly came to medical treatments. The data collection form and the data were collected in which the sociodemographic and medical characteristics of the patients were found. Results:The patient population consist of 45 males and 17 females. The mean age of the patients was 51.6, 168.88 cm, weight 81.27 kg and body mass index 28.54 kg / m2. 50 percent of the patients were found to have DM spots. Sixty percent of patients have had ischemic cardiomyopathy, and 65 percent of these patients have undergone SVDS in order to have a heart-relay bridge. Half of the patients who underwent SVDS were found to have a Heart Mate II device.Unplanned initial admission reasons for the patients were measured as 30 percent INR imbalance, 22.5 percent power transmission line outlet infection, and 12.5 percent heart failure.Late applicants had a maximum of 39 percent outbreak infection and 20 percent INR imbalance. As a result:Heart failure (HF) is an important public health problem as well as morbidity, mortality and health expenditure. Other mechanical circulatory support devices, such as left ventricular assist devices (SVDS), also offer alternatives to patients with advanced cardiac insufficiency cardiac insufficiency the incidence of heart failure is increasing nowadays and advanced treatments are spreading not only in SVDS patients but also in other heart diseases. All of the nursing areas have to knowledge special conditions for patients SVDS implanted patients; The information of subjects such as SVDS technology and types of patient complications is a fundamental step for successful nursing work. The Presidency of Nursing Department should prepare format, algorithm, follow-up decision forms and referral posters for common indications, critical alarms, how to deal with medical emergencies for the admission of LVAD patients to the hospital.