Üniversite öğrencilerinin bilgi ve iletişim teknolojileri yeterlilikleri ve kullanım düzeylerinin belirlenmesi
Information and communication technologies competencies and usage levels of university students
- Tez No: 540967
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CAN GÜLDÜREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Bilgi Teknoloji Yeterliliği, Üniversite Öğrencileri, Kullanım Düzeyi, Information and Communication Technologies, Information Technology Competence, University Students, Level of Use
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Günümüzde eğitim anlayışı teknolojinin de hızlı gelişimiyle beraber değişmiş ve öğrenci odaklı bir sistem üzerinde temellenmeye başlamıştır. Bu sistem, öğrencilerde BİT'e ilişkin bir yeterlilik düzeyi gerektirmektedir. Hayatın her alanına nüfuz eden BİT'e ilişkin yeterliliğin ve kullanım düzeyinin üniversite öğrencileri kapsamında araştırılmasının amaçlandığı bu çalışma ile yakın gelecekte profesyonel iş hayatına atılarak topluma katkı sağlayacak öğrencilerin mevcut durumuna ışık tutulması hedeflenmektedir. Bu çalışma, 2017-2018 öğretim yılında Ufuk Üniversitesinde öğrenim öğrencilerinin BİT yeterlilikleri ile kullanım düzeylerinin belirlenmesi için gerçekleştirilmiştir. Yüzde 83,4'ü kadın, yüzde 16,6'sı erkek olan toplamda 295 üniversite öğrencisine sorulan anket sorularıyla araştırma gerçekleştirilmiştir. Anket sorularının oluşturulmasında Kara (2011)'in çalışmasından yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda Ufuk Üniversitesi öğrencilerinin BİT yeterliliklerinin ve kullanım düzeylerinin genel olarak yüksek olduğu bulunmuştur. Yapılan bağımsız örneklem t testi sonucunda BİT'ten kelime işlemci programı, elektronik tablo programı, sunum programı ve internet kullanımı bilgi düzeylerinin öğrencilerin cinsiyetlerine göre anlamlı bir şekilde farklılaşmadığı bulunmuştur. Bunun yanında erkek öğrencilerin donanım ve işletim sistemi kullanımı bilgi düzeylerinin kadın öğrencilerden daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Yapılan tek yönlü varyans analizi sonucunda BİT'ten donanım, elektronik tablo programı, sunum programı ve internet kullanımı bilgi düzeylerinin öğrencilerin yaşlarına göre anlamlı bir şekilde farklılaşmadığı bulunmuştur. Fakat 18-20 yaş arası öğrencilerin işletim sistemi ve kelime işlemci programı bilgi düzeylerinin, 21 yaşından büyük öğrencilere göre anlamlı bir şekilde düşük olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca hazırlık okuyan öğrencilerin kelime işlemci programı, elektronik tablo programı ve sunum programı kullanımı bilgi düzeyleri, diğer öğrencilere göre anlamlı bir şekilde düşüktür. Kendilerine ait bilgisayarları olan öğrencilerin elektronik tablo programı bilgi düzeyleri ise kendilerine ait bilgisayarları olmayan öğrencilerden daha yüksektir. On yıldan uzun süredir bilgisayar kullanan öğrencilerin donanım, işletim sistemi, kelime işlemci, sunum programı kullanımı ve internet kullanımı bilgi düzeylerinin 10 yıldan az süredir bilgisayar kullanan öğrencilerden anlamlı bir şekilde fazla olduğu görülmüştür. Ayrıca 16 yıldan uzun süre bilgisayar kullanan öğrencilerin elektronik tablo programı kullanımı bilgi düzeyleri, 6-10 yıl arası süredir bilgisayar kullanan öğrencilerden anlamlı bir şekilde fazladır. İnternette günlük 5-6 saat arası vakit geçiren öğrencilerin donanım bilgi düzeylerinin, internette günlük 3-4 saat arası vakit geçiren öğrencilerden anlamlı bir şekilde yüksek olduğu bulunmuştur. Ortalama değerler incelendiğinde ise internet kullanımı bilgi düzeyinin çok yüksek olduğu (Ort= 4,21±0,88), kelime işlemci programı (Ort= 3,79±0,97), işletim sistemi kullanımı (Ort= 3,64±0,98) ve sunum programı kullanımı (Ort= 3,50±1,08) bilgi düzeylerinin ise yüksek seviyede olduğu görülmektedir. Öte yandan donanım (Ort= 3,32±0,92) ve elektronik tablo programı (Ort= 2,99±1,01) bilgi düzeylerinin ise orta seviyede olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Today's educational approach has changed with the rapid development of technology and it has begun to be based on a student-centered system. This system requires students to have a level of competence related to information and communication technologies. With this study, it is aimed to investigate university students' level of competence and usage level of information and communication technologies, which penetrate all areas of life, and by so to clarify the current situation of the students who will contribute to the society by getting into professional life in the near future. This study was conducted in order to determine information and communication technologies level of competence and level of use of Ufuk University students in 2017-2018 school year. The objective of this study is to determine the information and communication technologies competences and levels of use of Ufuk University students. The population of the study consists of a questionnaire study which was conducted with randomly selected 295 students. The study of Kara (2011) was used to create the survey questions. The information and communication technologies competences and levels of use of Ufuk University students were found to be high overall as a result of the study. As a result of the independent sample t test, it was found that the level of knowledge of word processing program, spreadsheet program, presentation program and internet use from information and communication technologies did not differ significantly according to students' gender. In addition, it was determined that the knowledge level of male students' use of hardware and operating system was higher than that of female students. As a result of the one-way analysis of variance, it was found that hardware, spreadsheet program, presentation program and internet use knowledge level did not significantly differ according to the ages of students. But it was determined that operating system and word processing program knowledge levels of students between 18-21 ages were significantly lower than student older than 21. In addition students, who had studied in prep class, had significantly lower level of knowledge in terms of word processing program, spreadsheet program and presentation program compared to the other students. Students, who have their own computers, had higher spreadsheet program knowledge level than students who do not have their own computers. It was seen that hardware, operating system, word processor, presentation program usage and internet usage knowledge levels of students, who used computers for more than ten years, were significantly higher than students, who used computers less than ten years. In addition, electronic spreadsheet knowledge level of students using computer for more than 16 years was significantly higher than those who use computers for 6-10 years. It was found that hardware knowledge level of students who spend 5-6 hours daily on the Internet was significantly higher than students who spend 3-4 hours daily on the internet. When the average values were examined, it was seen that the level of use of Internet was found to be very high (Avg= 4,21±0,88) and levels of use of word processing software (Avg= 3,79±0,97), operating system (Avg= 3,64±0,98) and presentation software were found to be high. On the other hand the levels of use of hardware (Avg= 3,32±0,92) and electronic spreadsheet software were found to be moderate.