Üniversite öğrencilerinin dijital güvenlik öz yeterlikleri ve çevrimiçi risk alma eğilimlerinin incelenmesi
Investigation of digital safety competencies and online risk taking propensity of university students
- Tez No: 555759
- Danışmanlar: DOÇ. DR. IŞIL KABAKÇI YURDAKUL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İletişim Bilimleri, Education and Training, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Dijital Güvenlik, Çevrimiçi Riskler, Çevrimiçi Risk Alma Eğilimi, Üniversite Öğrencileri, Digital Safety, Online Risks, Online Risk-Taking Propensity, University Students
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Hayatın her alanında vazgeçilmez kolaylıklar sunan internet teknolojileri, bireylerin iyi oluşlarını etkileyen çeşitli riskleri de beraberinde getirmektedir. Söz konusu teknolojilerin kullanım süreleri ve kullanıcı sayıları arttıkça, dijital güvenliğin nasıl sağlanması gerektiği ve bu konuda hangi değişkenlerin incelenmesi gerektiği bilimsel araştırmalara konu olmuştur. Bu çalışmada üniversite öğrencilerinin şimdiki çevrimiçi risk alma eğilimlerinin geçmişteki çevrimiçi risk alma eğilimleri ve dijital güvenlik öz yeterlikleri tarafından yordanma durumu ile şimdiki çevrimiçi risk alma eğilimleri ve dijital güvenlik öz yeterliklerinin farklı demografik özellikleri açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma tekil ve ilişkisel tarama ile desenlenmiştir. Araştırmanın katılımcılarını 2017-2019 öğretim yılları süresince Eskişehir ili devlet üniversitelerinde öğrenim gören 1601 üniversite öğrencisi oluşturmuştur. Araştırma sürecinde Dijital Güvenlik Öz Yeterlik ve Çevrimiçi Risk Alma Eğilimi ölçekleri geliştirilmiş, bu ölçeklerin geçerlik ve güvenirlik çalışmaları yapılmıştır. Geliştirilen bu ölçekler aynı zamanda demografik bilgi formuyla birlikte araştırmanın veri toplama araçlarını oluşturmuştur. Veriler betimsel ve ilişkisel veri analizi teknikleriyle çözümlenmiştir. Üniversite öğrencilerinin dijital güvenlik öz yeterliklerinin yüksek düzeyde, çevrimiçi risk alma eğilimlerinin ise düşük sıklıkta olduğu belirlenmiştir. Cinsiyet, internet kullanım sıklığı ve yaş gruplarına göre dijital uygulamalarda güvenlik düzeyleri ve ticari riskler eğilimlerinde farklılıklar elde edilmiştir. Geçmişteki çevrimiçi risk eğilimleri boyutlarının ise şimdiki çevrimiçi risk alma eğilimlerini yordadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Internet technologies, which provide indispensable facilities in every aspect of life, bring with them various risks affecting the well-being of individuals. As the duration of usage of these technologies and number of users increased, how digital security should be ensured and what variables should be examined in this subject has been the subject of scientific research. This study aims to examine the extent to which current online risk-taking propensity of university students predicts their prior online risk-taking propensities and digital safety self-efficacy levels. Additionally, this study investigates the relations between current online risk-taking propensity and digital safety self-efficacy levels of university students in terms of various demographics. The study was designed with cross sectional survey designs. The required data were collected from 1601 university students studying at different state universities in Eskişehir, Turkey during 2017-2019 academic years. Within the scope of the study, valid and reliable Digital Safety Self-Efficacy and Online Risk-Taking Propensity scales were developed. These scales were also used as the data collection tools with demographic data form. Descriptive statistics and relational data analysis techniques were applied in order to anaylze the collected data. The results concluded that the level of digital safety self-efficacy of university students was high, while their online risk-taking propensities were low. Besides, there were statistically significant differences on safety levels of digital applications and commercial risks in terms of gender differences, frequency of internet use, and age groups. Lastly, the results indicated that students' prior online risk-taking propensities predicted their current online risk-taking propensity to some extent.