Duygusal zekânın psikolojik sermaye üzerindeki etkisi: Yüksek teknoloji üreten şirket yöneticileri üzerine bir alan araştırması
The effect of emotional intelligence on psychological capital: A field research on company managers producing high technology
- Tez No: 541042
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RAHİME DİLEK KOÇAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Duygusal Zekâ, Psikolojik Sermaye, Yöneticiler, Yüksek Teknoloji Üreten şirketler, Emotional Intelligence, Psychological Capital, Executives, High-tech companies
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmanın amacı örgütsel davranış literatürünün önemli bir değişkeni olan duygusal zekâ ile psikolojik sermaye ilişkisini ortaya koyarak, yüksek teknoloji üreten şirketler özelinde bu değişkenleri tanımlamak ve bu davranışların iş yaşamındaki durumunu ortaya koymaktır. Çalışmanın önemi; psikolojik sermaye ve duygusal zekâ kavramlarını ortaya koymak adına, teknik uzmanlık gerektiren ve yoğun çalışmaya dayalı bir süreçte yöneticiler üzerinde yeteri kadar araştırmaya rastlanılmamış olmasıdır. Araştırmanın modeli kurulurken duygusal zekânın çekirdek yapısı ve boyutlarından her birinin, psikolojik sermaye ile ilişkili olabileceği varsayımından yola çıkılmıştır. Bu kapsamda yüksek teknoloji üreten firmalarının yöneticilere uygulanmak üzere toplamda 90 adet anket dağıtılmıştır. Araştırma için dağıtılan anketlerden 87 tanesi geri alınmıştır. Geri dönüş oranı %96'dir. Analizler yapılmadan önce uygun bulunmayan (değişkenlere birden fazla yanıt verilenler vb.) anketlerden 37 kişiye ait bilgiler analiz dışı bırakılmış, analiz çalışması 50 kişilik örneklem boyutuyla değerlendirilmiştir. Araştırmada kullanılan anket formunda demografik sorular ile psikolojik sermaye ölçeği ve duygusal zekâ ölçeği yer almaktadır. Anket toplam 49 sorudan oluşmaktadır. Araştırmanın modelini test etmek amacıyla yapısal eşitlik modelinden yararlanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre; duygusal zekânın psikolojik sermaye üzerinde anlamlı ve pozitif etkisi bulunmaktadır ve duygusal zekâ alt boyutlarının psikolojik sermayenin umut, iyimserlik, dayanıklılık ve öz yeterlilik olan alt boyutlarını pozitif ve anlamlı şekilde etkilediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to reveal the relationship between emotional intelligence and psychological capital by identify these variables in terms of high technology producing companies and to reveal the status of these behaviors in business life. In order to reveal the concepts of psychological capital and emotional intelligence; The importance of the study is due to the fact that there is not enough research on managers in intensive work organizations that requires technical expertises. While establishing the model of the research, it is assumed that core structure and dimensions of emotional intelligence can be related to psychological capital.In this context, a total of 90 questionnaires were distributed to the executives of high technology companies .87 of the questionnaires distributed for the study were collected. The return rate is 96%. The data of 37 people were excluded from the analysis, which were not found appropriate before the analyzes were made (variables more than one responders), and the analysis was evaluated with a sample size of 50 people. The questionnaire used in the study included demographic questions, psychological capital scale and emotional intelligence scale. The questionnaire consists of 49 questions. The structural equation model was used to test the model of the study. According to the results of the analysis; Emotional intelligence has a significant and positive effect on psychological capital and it has been determined that emotional intelligence sub-dimensions have positive and significant effects on the sub-dimensions of hope, optimism, durability and self-efficacy of psychological capital.