An analysis of Julian Barnes' England, England & Kazuo Ishiguro's never let me go in the light of Jean Baudrillard's Simulacra and Simulation
Julian Barnes'ın İngiltere İngiltere'ye karşı & Kazuo Ishıguro'nun Beni Asla Bırakma romanlarının, Jean Baudrillard'ın Simülakrlar ve Simülasyon'u çerçevesinde bir incelemesi
- Tez No: 541053
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF ÖZTABAK AVCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Jean Baudrillard, Julian Barnes, Kazuo Ishiguro, simülakr, simülasyon, Jean Baudrillard, Julian Barnes, Kazuo Ishiguro, simulacra, simulation
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu tez, Julian Barnes'ın İngiltere İngiltere'ye Karşı ve Kazuo Ishiguro'nun Beni Asla Bırakma romanlarını, Jean Baudrillard'ın Simülakrlar ve Simülasyon'da öne sürdüğü fikirlerden beslenen bir teorik altyapı üzerinden incelemektedir. Çalışmanın amacı bu iki romanı tematik açıdan birbirleriyle karşılaştırmak ve simülasyon kavramını kullanma, sorgulama ve tartışma biçimlerindeki benzerlik ve farklılıkları incelemektir. Bu karşılaştırma yoluyla bu çalışma, görünürde farklı konularla ilgilenen ve daha önce birlikte çalışılmamış bu iki romanı tematik açıdan birbirlerine yaklaştırarak literatüre katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Çalışmaya göre Barnes simülasyon kavramını daha büyük bir ölçekte ele alarak ulusal bir kitleye odaklanırken, Ishiguro insan bedenine odaklanmaktadır. Bu nedenle, Barnes temel olarak ülke, milliyet, tarih ve kültür kavramlarını simülasyon kavramıyla olan ilişkileri üzerinden incelerken, Ishiguro ise temel olarak insanlık ve kimlik kavramlarını incelemektedir. Her iki roman da simülasyonların olumsuz sonuçlarını gösterirken aynı zamanda gerçeklik kavramının geçerliliğini ve tekilliğini de sorgulamaktadırlar.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the novels England, England by Julian Barnes and Never Let Me Go by Kazuo Ishiguro from a theoretical background informed by the ideas proposed by Jean Baudrillard in Simulacra and Simulation. The aim of the study is to compare these two novels thematically and examine the similarities and differences in the ways that they utilize, question and discuss the notion of simulation. Through this comparison, the study aims to contribute to current scholarship by thematically bringing closer to each other these two novels that seemingly deal with different subject matters and that have not been previously studied together. The study suggests that while Barnes deals with the notion of simulation on a larger scale, focusing on a national body, Ishiguro focuses on the human body. Therefore, while Barnes mainly examines the concepts of country, nationality, history and culture in their relation to the concept of simulation, Ishiguro mainly examines humanness and identity. Both novels depict the negative outcomes of simulations but they also question the validity and singularity of the notion of reality.