Mulligan diz bantlama tekniğinin dinamik diz valgusu üzerine etkisi
Effect of mulligan knee bandi̇ng techni̇que on dynami̇c knee valgus
- Tez No: 541203
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLBER KARAGÖZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Dinamik Diz Valgusu, Mulligan Diz Bantlama Tekniği, Drop Jump Testi, Dynamic Knee Valgus, Mulligan Knee Taping Technic, Drop Jump Test
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Yük verme sırasında kalçanın internal rotasyona ve aşırı addüksiyona gelmesi, dizin merkezinin de mediale kaçmasına dinamik diz valgusu denir. Dinamik diz valgusu yaralanma riskini ciddi anlamda arttıran, genellikle kadınlarda görülen anormal bir hareket paternidir. Daha önceden yapılan çalışmalarda Mulligan diz bantlama tekniğinin hareket restorasyonu sağladığı ve yaralanma riskini azalttığı tespit edilmiştir. Yapılmış olan bu tez çalışmasında da Mulligan diz bantlama tekniğinin dinamik diz valgusu üzerine etkisi incelenmiştir. Tek bacak squat testine göre dinamik diz valgusu olan 20-28 yaş arasında 20 sağlıklı kadın ve kontrol grubu olarak 19-28 yaş aralığında 20 dinamik diz valgusu olmayan sağlıklı kadın çalışmaya katılmıştır. Dinamik diz valgusu olan katılımcılara rijit bant ile Mulligan diz bantlama tekniği uygulanarak drop jump testi uygulandı ve daha sonra bantsız şekilde drop jump testi tekrarlandı. Yorgunluk etkisinin önüne geçebilmek için testler arasında katılımcılara dinlenme süresi verildi. Bireylerin kas gücü MicroFET2® dijital el dinamometresi kullanılarak test edildi. Katılımcılara ek olarak alt ekstremite kaslarına kısalık testi uygulandı. Kontrol grubuna kas kuvvetinin dinamik diz valgusuna etkisini değerlendirmek için kas kuvvet testi ve drop jump testi uygulandı ve alt ekstremite kas kısalıkları değerlendirildi. Drop jump testi, OptoJump Next cihazı ile ölçüldü ve frontal plana yerleştirilen drop jump testiyle eş zamanlı kayıt yapan kamera ile düşme anındaki maksimum diz fleksiyonu esnasındaki diz valgusu açısı değerlendirildi. Opto Jump Next® cihazı ile katılımcıların drop jump testi esnasında uçuş süreleri, yerle temas süreleri, hız ve güçleri de bantlama öncesi ve sonrası değerlendirme fırsatı bulundu. Çalışma sonunda Mulligan diz bantlama tekniğinin dinamik diz valgusu açısını azalttığı (P≤0,05) bulundu. Bantlama tekniğinin, sıçrama yüksekliğini, sıçrama uçuş süresini, yerle temas süresini, gücü ve hızı anlamlı bir şekilde etkilemediği gözlemlenmiştir (P≥0,05). Çalışmada dinamik diz valgusu olan bireylerle, dinamik diz valgusu olmayan bireylerin kas gücü karşılaştırıldığında, iki grubun kas kuvvetleri arasında anlamlı bir fark görülmemiştir. Bu iki grubun uçuş süresi, yerle temas süresi, uçuş yüksekliği, güç ve hız değerleri karşılaştırıldığında ise uçuş süresi, sıçrama yüksekliği ve güç değerleri kontrol grubunda anlamlı bir şekilde daha yüksek olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Internal rotation of the hip and excessive adduction during weight loading, medial displacement of the knee center is called dynamic knee valgus. A dynamic knee valgus is an abnormal motion pattern that is usually seen in women, which seriously increases the risk of injury. Previous studies have shown that the mulligan knee banding technique provides restoration of movement and reduces the risk of injury. In this thesis study, the effect of mulligan knee banding technique on the dynamic knee valgus was examined. 20 healthy women between 20-28 years with a dynamic knee valgus according to the SLS test and 20 healthy woman between 19-28 years old knees without a dynamic knee valgus as a control group participated in the study. The participant with a dynamic knee valgus wassubjected to a drop jump test using a rigid band a Mulligan knee banding technique and then the test was repeated without a tape. Participants were given rest periods between tests to avoid fatigue. Individuals were tested using muscle strength MicroFET2 digital hand dynamometer. For the control group, only muscle testing was performed to evaluate the effect of muscle strength on dynamic knee valgus. For the control group, a muscle force jump test was perfoemd to evaluate the effect of muscle strength on dynamic knee valgus, lower exremitiy muscular muscles were evaluated. The drop jump test was measured with Opto Jump Next device, and the simultaneous recording with drop jump test placed on the frontal plane and the knee valgus angle during maximum knee flexion at the fall time were evaluated. With the Opto Jump Next device, attendees were able to evaluate their flight times, ground contact times, speed and strengths before and after tapping during the drop jump test. At the end of the study, mulligan decreased the dynamic knee valgus angle of the knee banding technique (P≤0,05). It was observed that the banding technique did not significantly affect jump height, jump flight time, ground contact time, power and speed (P≥ 0,05). There was no significant difference between the muscular strengths of the two groups when individual with dynamic knee valgus in the study. These two groups seemed to be significantly higher in-flight control group than in flight time, duration of contact, flight altitude, power and speed values. Flight time, skidding height and power values.