A. tibialis anterior'un morfometrik incelenmesi
Morphometric evaluation of anterior tibial artery
  1. Tez No: 541254
  2. Yazar: BUSE NAZ ÇANDIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞİN KALE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: a. poplitea, truncus tibiofibularis, a. tibialis anterior, morfometri, morfoloji, popliteal artery, tibiofibular trunk, anterior tibial artery, morphometry, morphology
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
A. tibialis anterior anatomisi ile ilgili yapılmış çalışmalar ağırlıklı olarak arter morfolojisine odaklanmıştır. Arterin morfometrisini inceleyen sınırlı sayıda çalışma bulunmaktadır. Bu doğrultuda, arter morfolojisi ve morfometrisini ayrıntılı olarak incelemeyi amaçladık. İstanbul Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı'nda bulunan 30 alt ekstremite, arter içi renkli silikon enjeksiyonu yapıldıktan sonra incelendi. A. tibialis anterior'un dal sayısı ve a. poplitea'dan dallanma tipleri morfolojik olarak değerlendirildi. Truncus tibiofibularis'in uzunluğu, a. poplitea, a. tibialis anterior, a. tibialis posterior, a. fibularis ve a. dorsalis pedis'in orijin yerlerindeki çapları ile a. tibialis anterior'un orijin yerinin fibula başına ve tuberositas tibiae'ye vertikal uzaklığı morfometrik olarak incelendi. A. poplitea dallanma morfolojisi, olguların % 80'inde Tip 1A, % 10'unda Tip 1B, % 3'ünde Tip 1C, % 3,3'ünde Tip 2 ve % 3,3'ünde Tip 3 olarak gözlemlendi. Truncus tibiofibularis'in ortalama uzunluğu 32,0 ± 9,9 mm idi. A. poplitea, a. tibialis anterior, a. tibialis posterior, a. fibularis ve a. dorsalis pedis'in ortalama çapları sırasıyla 5,8 ± 1,0 mm, 4,1 ± 0,6 mm, 3,5 ± 0,6 mm, 3,7 ± 0,7 mm ve 2,8 ± 0,4 mm olarak bulundu. A. tibialis anterior'un orijin yerinin fibula başına vertikal uzaklığı ortalama 38 ± 10,2 mm; tuberositas tibiae'ye mesafesi ise ortalama 23,6 ± 8,0 mm olarak ölçüldü. A. tibialis anterior'un anatomisini ve a. poplitea'dan dallanma varyasyonlarını bilmek; diz çevresindeki endovasküler girişimler, periferik arter hastalığı için planlanan infrapopliteal by-pass, ve tibial platoyu ilgilendiren ortopedik operasyonlar açısından oldukça önemlidir. Elde ettiğimiz sonuçların ortopedik ve vasküler cerrahlara yardımcı olacağı düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
Previous studies related with anatomy of anterior tibial artery have focused mainly on morphology. Number of studies examining arterial morphometry is limited. Consequently, we aimed to examine the morphology and morphometry of the artery in detail. The study was carried out on 30 lower limbs in which colored silicone were injected intra-arterially at the Anatomy Department of Istanbul Faculty of Medicine. Morphological features of anterior tibial and popliteal arteries were assessed. Morphometrical evaluation included; the tibiofibular trunk length, diameters of popliteal, anterior tibial, posterior tibial, fibular and dorsalis pedis arteries and the vertical distances between anterior tibial artery origin to fibula head and tibial tuberosity. Popliteal artery branching morphology was determined as Type 1A in 80%, Type 1B in 10%, Type 1C in 3%, Type 2 in 3,3% and Type 3 in 3,3% of all cases. Mean length of the tibiofibular trunk was 32.0 ± 9.9 mm. Mean diameters of popliteal, anterior tibial, posterior tibial, fibular and dorsalis pedis arteries were 5.8 ± 1.0 mm, 4.1 ± 0.6 mm, 3.5 ± 0.6 mm, 3.7 ± 0.7 mm and 2.8 ± 0.4 mm, respectively. Anterior tibial artery origin was 38 ± 10.2 mm and 23.6 ± 8.0 mm away from the fibula head and tibial tuberosity, respectively. Knowledge regarding anterior tibial artery anatomy and popliteal artery branching variations are essential for endovascular interventions around the knee, infrapopliteal by-pass procedures planned for peripheral arterial disease, and orthopedic operations involving tibial plateau. We believe that our results will help orthopedic and vascular surgeons.