Örgütsel adaletin işten ayrılma niyeti ve örgüt sağlığına etkisi: İstanbul'daki beş yıldızlı otel işletmelerinde bir uygulama
The effect of organizational justice on intention to quit and organizational health: An application on five star hotels in Istanbul
- Tez No: 920913
- Danışmanlar: PROF. DR. CÜNEYT TOKMAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Adalet, Örgüt Sağlığı, İşten Ayrılma Niyeti, Otel Çalışanları, Organizational Justice, Organizational Health, Intention to Leave, Hotel Employees
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
Bu çalışma, İstanbul'daki beş yıldızlı otel işletmelerinde örgütsel adalet algısının, işten ayrılma niyeti ve örgüt sağlığı üzerindeki etkilerini araştırmayı amaçlamaktadır. Örgütsel adalet, çalışanların iş yerindeki eşitlik, tarafsızlık ve saygı gibi değerlere yönelik algılarını ifade ederken; örgüt sağlığı, bir işletmenin genel işleyişine, çalışanlarının refahına ve sürdürülebilir performansına yönelik göstergeleri içermektedir. Çalışmanın temel motivasyonu, çalışanların adalet algılarının yüksek olduğu iş ortamlarında örgüt sağlığının daha güçlü olduğu ve çalışanların işten ayrılma niyetlerinin daha düşük seviyelerde bulunduğuna dair alanyazındaki kanıtları incelemektir. Bu bağlamda, örgütsel adaletin etkileri, çalışanların bağlılık düzeyleri ve iş tatmini gibi unsurlarla ilişkili olarak incelenmiştir. Araştırma kapsamında, İstanbul'da faaliyet gösteren beş yıldızlı otellerde çalışan toplam 401 çalışandan anket yöntemiyle veri toplanmıştır. Nicel araştırma yöntemlerinden faydalanılarak, örgütsel adaletin çalışanların işten ayrılma niyetine ve örgüt sağlığına etkisi, üç ana boyutta değerlendirilmiştir: dağıtım adaleti, prosedür adaleti ve etkileşim adaleti. Analiz sonuçları, çalışanların örgütsel adaleti yüksek algıladıkları işletmelerde, örgüt sağlığının olumlu yönde etkilendiğini, bununla birlikte işten ayrılma niyetlerinin belirgin şekilde azaldığını göstermiştir. Bu durum, çalışanların işletmeye olan bağlılıklarını ve iş tatminlerini artırırken, işyerindeki olumsuz davranışların önüne geçilmesine de katkı sağlamaktadır. Çalışmanın sonuçları, otel yöneticilerinin adalet algısını artırmaya yönelik politikalar geliştirmesinin, çalışan bağlılığını güçlendirirken işletmenin genel sağlığını da iyileştireceğini göstermektedir. Veriler, çalışan merkezli adalet anlayışının işten ayrılma oranlarını azaltıp örgütsel verimliliği artıracağını göstermektedir. Otel yöneticileri ve insan kaynakları departmanları, çalışanların adalet algısını güçlendirmek için iletişim, şeffaflık ve adil yönetim uygulamalarına öncelik vermelidir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the effects of the perception of organizational justice on turnover intention and organizational health in five-star hotels businesses in Istanbul. While organizational justice refers to employees' perceptions of values such as equality, impartiality, and respect in the workplace, organizational health includes indicators regarding a business's overall functioning, the well-being of its employees, and sustainable performance. The main motivation of the study is to examine the evidence in the literature suggesting that, in work environments where employees' perceptions of justice are high, organizational health is stronger and employees' turnover intentions are at lower levels. In this context, the effects of organizational justice have been examined in relation to factors such as employees' commitment levels and job satisfaction. Within the scope of the research, data were collected through a survey method from a total of 401 employees working in five-star hotels operating in Istanbul. By utilizing quantitative research methods, the effect of organizational justice on employees' turnover intention and organizational health was evaluated in three main dimensions: distributive justice, procedural justice, and interactional justice. The analysis results show that, in businesses where employees perceive organizational justice to be high, organizational health is positively affected, and at the same time, their turnover intentions are significantly reduced. This situation contributes to increasing employees' commitment to the business and their job satisfaction, while also helping to prevent negative behaviors in the workplace. The results of the study indicate that developing policies aimed at enhancing the perception of justice by hotel managers will strengthen employee commitment while improving the overall health of the business. The data show that an employee-centered understanding of justice reduces turnover rates and increases organizational efficiency. Hotel managers and human resources departments should prioritize communication, transparency, and fair management practices to strengthen employees' perception of justice.