35 Numaralı Ayntab Şeriye Sicili'nin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi (H. 1094-1095/M. 1682-1683) (S. 1-145) (S.1-145)
Transkription and analysis of Ayntab Şer'iyye Records Numbered 35 (H. 1094-1095/M. 1682-1683) (S. 1-145) (S. 1-145)
- Tez No: 541282
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL KIVRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Şer'iyye Sicili, Gaziantep, Osmanlı Devleti, Hukuk, Kadı, Judicial Records, Gaziantep, Ottoman Empire, Law, Kadı
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 500
Özet
Mahkeme kayıtları olan Şer'iye Sicilleri ait olduğu dönemin siyasi ve sosyal yapısını, kültürünü ve ekonomik yapısını yansıtmaktadır. Osmanlı tarihi çalışmalarında ve şehir ve kırsal tarihçiliğinin gelişmesinde önemli katkılar yapmaktadır. Çalışmamız Türk tarihi ve kültürü bakımından önemli bir yere sahip olan Şer'iyye Sicillerinden H. 1094-1095/M. 1682-1683 tarihlerini kapsayan Gaziantep'te kaydedilen Şer'i mahkeme kayıtlarını içermektedir. 35 Numaralı Ayntab Şer'iyye Sicili Defteri toplamda 288 sayfa olup, defterin 1-145 sayfa aralıkları çalışılmıştır. Sicilde alacak verecek davaları, hırsızlık, vasi tayini, evlilik, miras, nafaka, boşanma, gibi belgeler karışık halde toplam 566 adet belge bulunmaktadır. Bunların yanı sıra merkezden gönderilen Berat, ferman gibi önemli konuları ihtiva eden belgeler ile hüccet, temessük ve tezkire kayıtları bulunmaktadır. Bu belgeler defter doğrultusunda dönemin Ayntap'ın sosyal, kültürel, ekonomik ve idari durumu ortaya konulmaya çalışılmıştır. Transkripsiyonu yapılan belgelere tek tek özet yazılarak okuyucuya kolaylık sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The court records of Şer'iye Courts (Şeri'iye Records) reflects the political and social structure, cultural heritage and the economic structure of its period. This work contributes a great deal to the development of Ottoman history and urban and rural history. Our work covers the Şeri'iye Records of Ayıntab city for the period of H. 1094-1095/M. 1682-1683 which has a significant place in the Turkish history and its culture. Numbered 35 Ayıntab Şer'iyye Records Book has a total of 288 pages and the pages of 1-145 have been throughly studied. In this Master's Thesis contained Kadı records, there are a total of 566 documents for various cases, such as the debt and liabilities issues, robbery, appointment of guardianship, marriage, inheritance, alimony, and divorce. In addition to this, in the registers, there are other documents sent from the central government containing topics such as berat (military rating), imperial orders from sultan as well as records of deeds, obligation for payments, and collection of biographies. These documents, with the help of the court records book, attempted to reveal the social, cultural, economic and administrative status of the period in Ayntab province. There is a summary for each transcripted documents in order to facilitate undertanding of reerds the readers.