35 numaralı Kalebend Defterine göre (1818-1819) Osmanlı Devleti'nde suç ve suçlu profili
According to the Kalebend Register numbered 35 (1818-1819) crime and criminal profile in the Ottoman State
  1. Tez No: 589356
  2. Yazar: HAKAN GENÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER İŞBİLİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kalebend, Nefy, Sürgün, Ceza, Itlak, Suç, Suçlu, Kalebend, Exile, Sürgün, Punishment, Releasing, Crime, Criminal
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 710
Özet
Kalebend cezası, suçluların zorunlu olarak bir kale içerisinde tutulması anlamına gelmektedir. Osmanlı Devletiʼnin örfi hukuk sistemi içerisinde, tazir suçları arasında yer alan kalebend cezası 17. yüzyılın sonlarından itibaren yaygınlaşmaya başlamış ve 18 ve 19. yüzyılda oldukça sık bir şekilde uygulamaya konulmuştur. Devlet içerisinde insanlar arasında düzeni bozacak her türlü zararlı faaliyet önlenmeye ve suçlular gereği gibi cezalandırılmaya çalışılmıştır. Kalebend defterlerinde yer alan ceza hükümleri Osmanlı Devleti sınırları içerisinde yer alan tüm bölge ve şehirlerin genelini kapsamaktadır. Yapmış olduğumuz bu çalışma ile 1818-1819 yılları içerisinde işlenen suç ve bu suçları işleyenlerin tespiti ile hangi suçlara ne tür ve ne kadar süre ceza verildiği tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Kalebend Penalty means confining the prisoners in the fortress mandatorily. Kalebend Penalty, being included in the crimes of tazir in Ottoman Empire customary law, became widespread from the last periods of 17th century and put into actron frequently in the 18th and 19th century. This goal envisioned protection from external threats along with the defence against internal dangers stemming either from the individuals or the groups. The books used to record Kalebend penalty, contain all of the regions and the cities within the borders of Ottoman Empire. With this study done;aims to determinate the crimes and criminal profiles within the borders of the Ottoman Empire between the years 1818-1819 also aims to determinate which crime type get punishment and how much punishment received.