Dip trolü ağzında balık davranışlarının incelenmesi
Investigation of fish behaviour in the mouth of bottom trawl
  1. Tez No: 541322
  2. Yazar: EBRUCAN KALECİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ÖZBİLGİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Dip Trolü, Mersin Körfezi, Balık Davranışları, Sualtı Gözlemleri, Bottom trawl, Mersin Bay, Fish Behaviour, Underwater observation
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Mersin Körfezi, Kuzeydoğu Akdeniz'de trol av baskısının en yüksek olduğu balıkçılık sahalarından biridir. Kullanılan geleneksel trol ağlarının seçiciliklerinin zayıf olması en önemli sorunlardan biridir. Trol takımlarında ıskarta türlerin yakalanmasını azaltmayı amaçlayan değişiklikler yapılabilmesi, bu türlerle avlanması istenilen türler arasındaki mevcut davranış farklarının bilinmesine bağlıdır. Ancak av operasyonunda türler arası davranış farklılıklarını belirlemeye yönelik bilimsel çalışmalar, özellikle Akdeniz'de, oldukça sınırlıdır. Bu çalışmanın ana amacı trol ağzında balık davranış kalıplarının belirlenmesidir. Trolün ağız kısmında balık davranışları gözlemleri, Lamas-1 araştırma gemisinde toplam 50 günde ve 83 trol çekimi sırasında gerçekleştirilmiştir. Mersin Körfezi'nin 7-57 metre derinliklerinde doğal ışık şartlarında 23.000 dakikadan fazla video kaydı alınmıştır. Aksiyon kameraları kurşun yaka merkezini doğrudan görecek şekilde, ağın ağız kısmında farklı yerlere monte edilmiştir. Her bir çekimdeki farklı kamera kayıtları aynı anda ağın ağız kısmını en az 4 kameradan izlenebilecek şekilde senkronize edilmiştir. Herhangi bir türün tanımlanabilmesi için kayıtlar kare kare analiz edilmiştir. Her bir bireyin davranışını sınıflandırmak için 3 ana kategori oluşturulmuştur: av aracına göre (1) horizontal oryantasyon (2) vertikal konum ve (3) yüzme hızı. Ağın ağız kısmında kemikli balık, kıkırdaklı balık, kabuklu, kafadan bacaklı ve deniz kaplumbağasını içeren toplam 54 taksona ait 1.212 birey tanımlanmıştır. Yüzme biçim ve hızları hem türler hem de bireyler arası önemli farklılıklar göstermektedir. Analizleri gerçekleştirilen 23 taksonun bireylerinin ağın çekim hızı ile aynı hızda yüzebildiği tespit edilmiştir. Saatte 2,5 mil hızla çekilen trol ağzında ortalama en uzun süre (69,6 sn. SH±16,2) yüzen tür kırlangıç (Chelidonichthys lucerna) olarak gözlemlenmiştir. Buna ek olarak, kırlangıcın ağın ağız kısmında 7 dakikadan daha uzun süre yüzdüğü saptanmıştır. İğneli vatoz (Dasyatis spp.) (%88,6) ve kemane (Rhinobatos spp.) (%88,4) kurşun yakanın altından kaçmakta başarılı olurken kazık kuyruk (Gymnura alteveta) ve deniz sığırı (Aetomylaeus bovinus) kurşun yakanın altından kaçma çabası göstermemişlerdir. Ayrıca kazık kuyruk (%60,6) ve deniz sığırı (%92,9) yükselerek ağa girmektedir. Bu çalışma ile Akdeniz'de ilk kez dip trol ağının ağız kısmında ticari ve ıskarta türlerin davranışları sayısallaştırılmıştır. Video analizleri trol seçiciliğini attırmada balık davranışı farklılıklarının önemli bir potansiyeli olduğunu göstermektedir. Bulgular kurşun yakada yapılacak olan modifikasyonlar ile Mersin Körfezi'nde en çok çıkan vatoz türlerinden iğneli vatoz ve kemanenin trol ağzında dışlanabileceğini göstermiştir. Hassas türlerin av operasyonu sırasında dışlanması balıkçılığın ekosistem etkisinin azaltılmasına ve ekonomik sürdürülebilirliğinin artmasına belirgin katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Mersin Bay is one of the most heavily trawled fishing grounds in the Northeast Mediterranean. Poor selectivity of the conventional trawl gears used this fishery are amongst the most important problems. To modify trawling gears to reduce capture of discards depends on existing knowledge of behavioural differences between discard and target species. However, scientific studies aiming to define behavioural differences between species in relation to fishing operation is rather limited, particularly in the Mediterranean. The main objective of this study is to define fish behaviour in the trawl mouth. Fish behaviour observations in the mouth section of trawl were conducted in Research Vessel Lamas-1 in a total 50 days and 83 hauls. More than 23,000 minutes of video recordings were made under natural light conditions at between 7 and 57m depths of Mersin Bay. Action cameras were mounted in various sections and oriented directly at the center of the ground gear. Different camera recordings of each tow were synchronized in a way that trawl mouth could be simultaneously visualised by up to four cameras. Recordings in which any species could be identified were analysed frame by frame. Observed behaviour of each individual was quantified in three main categories: (1) horizontal orientation, (2) vertical position, and (3) swimming speed in relation to the trawl. A total of 1212 individuals belonging to fifty-four different taxa of teleost fish, cartilaginous fish, crustacean, cephalopod and sea turtle species were identified in trawl mouth. Swimming form and speeds show significant differences both between the species and individuals. All of 23 species analysed were found to be capable of swimming with the same as the trawl. It was observed that at the mouth of trawl towed at 2.5 miles per hour, species with the highest mean swimming duration was tub gurnard (Chelidonichthys lucerna) (69 s SE±16.2). In addition, tub gurnard was determined to swim with trawl mouth for considerable amounts of time, up to 7 minutes. Sting ray (Dasyatis spp.) (88.6%) and guitarfish (Rhinobatos spp.) (88.4%) species demonstrated successful escapes below the ground gear while butterfly ray (Gymnura alteveta) and bull ray (Aetomylaeus bovinus) did not attempt to escape. Also butterfly ray (60.6%) and bull ray (92.9%) entered the gear by rising. This is the first study quantifying behaviour of commercial and bycatch species in the bottom trawl mouth used in the Mediterranean. Video analysis show that differences in fish behaviour has an important potential to increase trawl selectivity. Results has shown that stingray and guitar fishes which are among the most common ray species in Mersin Bay could be excluded from the trawl mouth by ground gear modifications. Exclusion of vulnerable species during fishing operation will significantly contribute to reduce the ecosystem effect and increase the economic sustainability of fishing.