Mezgit (Merlangius merlangus euxinus, nord.1840) avcılığında tip trol ağlarının seçiciliğinin belirlenmesi
- Tez No: 39566
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ERTUĞ DÜZGÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Dip trolü» örtü kapama yöntemi, seçicilik, seçicilik boyu, prizma göz, kare göz, mez git. V, Bottom trawl, codend cover, mesh selection, selec tion lenght, diamond mesh, square mesh, whiting. VI
- Yıl: 1994
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET Mezgit (Merlancrius merlanqus euxinus Nord.1840) Avcılı ğında Dip Trol Ağlarının Seçiciliğinin Belirlenmesi. Bu çalışmada ag gözü açıklıkları 18. 22, ve 26 mm, ag gözleri prizma şeklinde olan trol torbaları ile yine ag gözü açıklığı 22 mm, ag gözleri kare ve prizma seklinde tasarlanmış trol torbaları kullanılmıştır. Doğu Karadeniz'deki Mezgit ba lıklarının seçicilik parametreleri araştırılmıştır. Çalışma sonunda mezgit pöpulasyonu için en uygun avlanabilir balık boyunun (seçicilik boyu) 14.6 cm ve buna karşılık gelen ag gö zü açıklığının 22 mm olduğu saptanmıştır. Ag gözü açıklığı 22 mm'den küçük olan trol torbalarının mezgit stoklarını olumsuz etkilediği ve eşeysel olgunluğa ulaşmakta olan bireyleri de avladığı belirlenmiştir. Bunun yanında, ag gözleri kare ve prizma formunda, ag göz açıklıkları 22 mm olan trol torbalarına ait seçicilik parametreleri karşılaştırılmış olup, geleneksel trol avcılığında kullanılan prizma gözlü ağlar yerine kare gözlü ağların kullanılmasının seçicilik boyunu arttıracağı tesbit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Determination of the Selectivity of Bottom Trawls for the Whiting (Merlangius merlanqus euxinus Nord. 1840) Fishing. In this study bottom trawl selectivity for whiting was investigated using the covered codend method off Trabzon in e- astern Black Sea coast of Turkey. Mesh selection trials were carried out using trawls codends with 18 mm, 22 mm and 26 mm diamond and also 22 mm with square mesh size. The mesh size giving the best selection for the dynamics of the whiting stocks appears to be 22 mm and the selection length was 14.6 cm. The codends which have mesh size smaller than 22 mm catches under size fish. In adition the square and diamond mesh codend with mesh size of 22 mm, were compared with % 50 retention length. The selection factors for square mesh codend were higher than tho se for diamond mesh codend. This results show that diamond mesh catches much smaller than the square mesh codend.