Mide kanserlerinde D vitamini düzeyi ile D vitamini yolağında kritik polimorfizmlerin incelenmesi
The association between serum vitamin D levels or critical polymorphisms of vitamin D metabolism and gastric cancer
- Tez No: 541386
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM KÜÇÜKHÜSEYİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Moleküler Tıp, Molecular Medicine
- Anahtar Kelimeler: Mide kanseri, VDR, VDBP, D vitamini, Kanser, Polimorfizm, Gastric Cancer, VDR, VDBP, Vitamin D, Polymorphism
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Durak, Ş. (2018). Mide Kanserlerinde D Vitamini Düzeyi İle D Vitamini Yolağında Kritik Polimorfizmlerin İncelenmesi. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Moleküler Tıp Anabilim Dalı. Yüksek Lisans. İstanbul. Mide kanseri dünya genelinde yaygın görülen ve yüksek moralite oranına sahip olan bir hastalıktır. D vitaminin hücre içerisindeki birçok biyolojik fonksiyonundan dolayı, D vitamininin serum düzeyi ve D vitamini yolağında bulunan polimorfizmler farklı kanser türünde ve kronik hastalıklarda araştırılmaktadır. Çalışmamızda mide kanseri hastalarında D vitamini seviyeleri ile VDR geni FokI rs:2228570 ve TaqI rs:731236, VDBP geni rs:7041 polimorfizmlerinin sonuçlarını klinik parametrelerle değerlendirdik ve sonuçların mide kanseri gelişimindeki rolünü belirlemeyi amaçladık. Çalışmada, serum D vitamini düzeyleri yüksek basınçlı sıvı kromatografisi (HPLC) yöntemi ile ölçülmüştür. VDR geni FokI rs:2228570 ve TaqI rs:731236, VDBP geni rs:7041 polimorfizmleri, polimeraz zincir reaksiyonu - restriksiyon fragman uzunluk polimorfizmi (PZR-RFLP) yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Çalışmamızda VDR TaqI rs: 731236 genotip ve allel dağılımları ileri evre (tümör evresi III/IV) hastalarında TT, Tt ve tt genotip frekansları %17.1, %43.9, %39.0, erken evredeki hastalarda homozigot mutant genotipe rastlanmamışken, TT ve Tt genotip frekanları ise eşit oranda bulunmuş olup, erken evreli TT genotipine sahip hastaların frekansının geç evredeki hastalara göre yüksek olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte VDBP geni rs: 7041 polimorfizminin T alleli erkeklerde (%66.7) kadınlara (%43.8) göre daha yüksek olup istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Sonuç olarak, mide kanserinde incelediğimiz VDR rs: 731236 ve rs: 2228570, VDBP rs: 7041 polimorfizmleri ile 25(OH)D seviyesi arasında bir ilişki bulunmamış olup ülkemizde yapılan ilk çalışma olması ve literatürde mide kanseri ile D vitamini arasındaki ilişkiyi inceleyen az sayıda yayın bulunması sebebiyle konu ile ilgili yapılacak çalışmalara katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Gastric cancer is a common worldwide disease with a high rate of morality. Due to many biological cell functions of vitamin D, serum levels of vitamin D and polymorphisms in vitamin D pathway are being investigated in different types of cancer and in chronic diseases. In our study, we evaluated the results of polymorphisms of VDR gene FokI rs: 2228570 and TaqI rs: 731236, VDBP gene rs: 7041 polymorhisms, and vitamin D levels in gastric cancer patients in accordance with clinical parameters, and aimed to determine the role of the results in the development of gastric cancer. In the present study, serum vitamin D levels were measured by high pressure liquid chromatography (HPLC). VDR gene Fokl rs: 2228570 and TaqI rs: 731236 and VDBP gene rs: 7041 variants were genotyped by using Polymerase Chain Reaction - Restriction Fragment Length Polymorphism (PCR - RFLP) method. The frequency of VDR TaqI rs: 731236 TT, Tt and tt genotypes in advanced stage (tumor stage III / IV) patients were 17.1%, 43.9%, 39.0%. However, although no homozygous mutant genotypes were found in early stage patients, TT and Tt genotype frequency was in equibilibrium, and early-stage TT genotype was found to be higher than that in late-stage patients. On the other hand, VDBP rs: 7041 T allele was significantly higher in male patients (66.7%) than female patients (43.8%). In conclusion, the present study was prior in Turkish population which evaluates the distribution of critical polymorhisms of the genes of vitamin D metabolism in gastric cancer and will contribute to literature in this manner.