Özel bir hastanenin cerrahi kliniklerinde çalışan sağlık profesyonellerinde algılanan stres düzeyinin belirlenmesi
Determınatıon of perceıved stress level ın health professıonals workıng ın surgıcal clınıc of a specıal hospıtal
- Tez No: 541434
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SENNUR KULA ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genel Cerrahi, Hastaneler, Hemşirelik, General Surgery, Hospitals, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Cerrahi Klinikler, Algılanan Stresi, Sağlık Profesyoneli, Surgical Clinics, Perceived Stress, Health Professional
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Cerrahi kliniklerde çalışan sağlık profesyonellerinde, aşırı iş yükü, uzun çalışma saatleri ve hızlı düşünüp karar verme gibi nedenlere bağlı yoğun stres yaşanmaktadır. Tıbbi hataların en fazla geliştiği cerrahi kliniklerde, yoğun stres önemli faktörler arasında yer almaktadır. Cerrahi kliniklerde çalışan sağlık profesyonellerinde algılanan stres düzeyi ile ilgili çalışmaların çok sınırlı olması nedeniyle bu çalışma, özel bir hastanenin cerrahi kliniklerinde çalışan sağlık profesyonellerinde algılanan stres düzeyini belirlemek ve ortaya çıkacak sonuçlar doğrultusunda hizmetin kalitesini artırmaya yönelik çalışmalara rehberlik etmesi amacı ile tanımlayıcı türde gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın örneklemini, 105 hemşire ve 40 hekim olmak üzere toplamda 145 sağlık çalışanı oluşturdu. Veriler Şubat – Mayıs 2017 tarihleri arasında tanıtıcı özelliklerini içeren bilgi formu ve 'Algılanan Stres Düzeyi Ölçeği' kullanılarak toplandı. Çalışma sonucunda, cerrahi kliniklerde çalışan sağlık profesyonellerinin; %55,2'sinin 21-30 yaş arasında, %58,6'sının erkek, % 57,2'sinin bekar, %39,3'ünün 1-4 yıl arası mesleki deneyiminin olduğu, %54,5'inin gelirinin giderine eşit olduğu, % 66,2'sının sigara kullanmadığı belirlendi. Çalışanların genel olarak stres düzeyi (28,22 ± 6,00), rahatsızlık algılarını içeren alt boyutları değerlendirildiğinde orta düzeyde olduğu bulundu. Çalışmada kadın olma, sigara kullanma, geliri giderinden az olma ve sağlık sorunu varlığını içeren faktörlerin, algılanan stres düzeyini olumsuz etkilediği belirlendi (p0,05). Sonuç olarak çalışmada, cerrahi kliniklerde çalışan sağlık profesyonellerinin algılanan stresini azaltmak ve hizmetin kalitesini artırmak için çalışma ortamlarının iyileştirilmesine yönelik projelerin arttırılmasına gereksinim olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Health professionals working in surgical clinics experience intense stress due to excessive workload, long working hours, and quick thinking and decision making. In surgical clinics where medical errors are most developed, intense stress is one of the important factors. This study has been carried out in a descriptive manner with the aim of determining the level of stress perceived by health professionals working in surgical clinics of a private hospital and guiding the work towards improving the quality of service in the direction of the outcome, because studies on the perceived stress level in health professionals working in surgical clinics are very limited. The study sample consisted of 105 nurses and 40 doctors as the sample is totally 145 people. Data were collected from February to May 2017 using descriptive features and 'Perceived Stress Level Scale'. As a result of the study, health professionals working in surgical clinics; 55.2 percentage are between the ages of 21-30, 58.6 percentage are male, 57.2 percentage are single, 39.3 percentage are 1-4 years professional experience, 54.5 percentage are income, 66.2 percent of them said they did not smoke. Stress level (28.22 ± 6.00) was found to be moderate when the subscales including discomfort perceptions were evaluated. It was determined that factors such as being a woman in work, smoking, low income expense and having health problem negatively affected perceived stress level (p 0.05). As a result, it is suggested that health professionals working in surgical clinics should improve working conditions in order to decrease perceived stress and increase quality of service.