Demografik özelliklerin tüketici karar verme tarzları ve sürdürülebilir tüketim davranışına etkisi: İzmir ili örneği
The effects of demographic characteristics on consumer decision-making styles and sustainable consumption behavior: The case of İzmir province
- Tez No: 541441
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HİDAYE AYDAN SİLKÜ BİLGİLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, İşletme, Public Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Demografik Özellikler, Tüketici Karar Verme Tarzları, Sürdürülebilir Tüketim Davranışı, Demographic Features, Consumer Decision Making Styles, Sustainable Consumption Behavior
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 244
Özet
Endüstri Devriminden sonra yaşanan gelişmeler sonucunda bireyler tüketime odaklı bir şekilde yaşamaya başlamıştır. Tüketime odaklı olarak yaşam standartları değişen tüketicinin, tatmin etmek istediği ihtiyaçları da değişmiştir. Zorunlu ihtiyaçlarının yanı sıra tüketiciler toplum içinde var olmak, eğlenmek, mutlu olmak gibi çok çeşitli nedenlerden dolayı tüketme eylemini gerçekleştirmek istemiştir. Fakat tüketicinin bu eylemlerinin, dünya üzerinde yaşayan diğer canlıların hayatını tehlikeye attığı görülmüştür. Tüketicinin demografik özelliklerine bağlı olarak karar verme tarzlarının zamanla değişim göstermesi sürdürülebilir tüketim davranışının ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bu yüzden demografik özelliklerin tüketici karar verme tarzları ile sürdürülebilir tüketim davranışı üzerindeki etkisinin ele alınması gerektiği düşünülmüştür. Bu bağlamda demografik özelliklerin tüketici karar verme tarzları ile sürdürülebilir tüketim davranışı üzerinde nasıl bir etkisinin olduğunu tespit etmek araştırmanın amacını oluşturmuştur. Bu amaç doğrultusunda, araştırmanın evreni İzmir‟de nüfus yoğunluğunun en fazla olduğu 6 ilçe olarak belirlenmiştir. Bu evrenden kota örnekleme yöntemine göre 598 kişi araştırma anketine katılmıştır. Araştırma verilerinin analizi SPSS 22 ve AMOS 21 programlarında gerçekleştirilmiştir. Yapılan analizler sonucunda, demografik özelliklerin hem tüketici karar verme tarzları hem de sürdürülebilir tüketim davranışında oldukça önemli olduğu görülmüştür. Aynı zamanda tüketici karar verme tarzları ile sürdürülebilir tüketim davranışı arasında hem pozitif hem de negatif bir ilişkinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
As a result of the developments after the Industrial Revolution, individuals started to live in a consumption-oriented manner. Consumers changing their living standards, which are focused on consumption, have changed the needs they want to satisfy. In addition to their compulsory needs, consumers wanted to perform the act of consuming for a variety of reasons such as being in the community, having fun, being happy. But these actions of the consumer have been seen to endanger the lives of other living creatures on the world. Depending on the demographic characteristics of the consumers, the change in the decision-making styles over time has led to the emergence of sustainable consumption behavior. Therefore, it is thought that the effects of demographic characteristics on consumer decision-making and sustainable consumption behavior should be considered. In this context, the purpose of the study was to determine the effect of demographic characteristics on consumer decision-making and sustainable consumption behavior. For this purpose, the population of the research was determined as 6 districts with the highest population density in İzmir. According to the quota sampling method, 598 people from this universe participated in the research questionnaire. The analysis of the research data was performed in SPSS 22 and AMOS 21 programs. As a result of the analyzes, it was seen that demographic characteristics were very important both in consumer decision-making and sustainable consumption behavior. At the same time, it was concluded that there is a positive and negative relationship between consumer decisionmaking styles and sustainable consumption behavior.