Meme kanseri olan kadınlarda kemoterapiye bağlı alopesinin algılanışı
Perceptions of chemotherapy-induced alopecia among women with breast cancer
  1. Tez No: 541469
  2. Yazar: CEMİLE AKTUĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYLA GÜRSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Alopesi, kemoterapi, meme kanseri, meme bakım hemşireliği, nitel çalışma, Alopecia, breast cancer, breast care nursing, chemotherapy, qualitative study
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
1. ÖZET Meme Kanseri Olan Kadınlarda Kemoterapiye Bağlı Alopesinin Algılanışı Çalışma meme kanseri olan kadınların kemoterapiye bağlı olarak görülen alopesiyi nasıl algıladıklarını belirlemek amacıyla gerçekleştirildi. Nitel araştırma türünde olan çalışmanın örneklemini, Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi Kemoterapi Ünitesi'nde tedavi alan 20 hasta oluşturdu. Veriler yarı yapılandırılmış görüşme yöntemi ile toplandı ve“fenomenolojik analiz”yöntemi ile analiz edildi. Meme kanseri olan kadınların kemoterapiye bağlı alopesiyi nasıl algıladıkları ve edindikleri deneyimler; alopesi ile karşılaşmak, alopesiyi algılamak, saçsız olmayı saklamak, aloepsiden sonraki hayattaki değişim, umudu korumak ve yaşanılanları kolaylaştıranlar olmak üzere altı ana tema ve alt temalar olarak belirlendi. Kadınların kemoterapi nedeniyle alopesi üzüntü, kaygı, panik, pişmanlık yaşadıkları, alopesi ile karşılaşmak istemedikleri için saçlarını kazıttıkları ve alopesiyi saklamak için peruk, bandana ve başörtüsü gibi aksesuarlar kullandıkları belirlendi. Saçsız görünüm hastalıklarını belirgin hale getirdiği için sosyal ortamlardan kaçındıkları ve aile üyelerinden kendilerini sakladıkları ortaya çıktı. Meme kanseri olan kadınların kemoterapi tedavisi öncesi yaşayacakları süreç ve bu süreç ile nasıl baş edeceklerine yönelik bilgilendirme yapılması, alopesiyi önleme yöntemleri kadınlara anlatılıp tedavi esnasında uygulanması ve sağlık personelin bu süreçte hastaya destek olması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
2. SUMMARY Perceptions of Chemotherapy-Induced Alopecia among Women with Breast Cancer The study was designed to determine how women with breast cancer perceived chemotherapy-induced alopecia. The sample of this qualitative research study consisted of 20 patients who were being treated at Karadeniz Technical University Farabi Hospital Chemotherapy Unit. The data were collected by semi-structured interview method and evaluated using“phenomenological analysis”method. Six main themes and sub-themes that were identified regarding how women with breast cancer perceived chemotherapy-induced alopecia and their experiences associated with it were as follows; confronting alopecia, perceiving alopecia, hiding hair loss, changes in life following alopecia, maintaining hope and factors facilitating adaptation to alopecia. The study showed that the women experienced sadness, anxiety, panic, and regret due to chemotherapy-induced alopecia and they had their hair shaved in order not to confront it and used accessories such as wigs, bandana, and headscarf to hide it. It became clear that they avoided social environments and hide from family members because their hairless appearance made their disease apparent. It may be suggested that before chemotherapy treatment the women with breast cancer should be informed about the process they will experience, how to cope with it and how to apply alopecia prevention methods during treatment and health personnel should support the patient in this process.