Firma değeri tesbiti ve yönetimi: Örnek bir halka arz uygulaması
Company value detection and management: Practice a initial public offering (ipo) application
  1. Tez No: 541468
  2. Yazar: MOHAMMED AHMED EL-FADIL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TOLGA ULUSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal yönetim, ilk halka arz, firma değeri. 2018, 68 Sayfa, Financial management, IPO's, firma value. 2018, 68 Pages
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bir şirket için kamu kesimiyle olan finansal irtibat başlangıçta halka arz yoluyla elde edilecek bir iş avantajı, sermayeye erişimdir. Ayrıca, halka arz da sermayenin geri ödenmesi gerekmez ve ani iniş ve çıkışların haricindeki kyıp ya da kazançlar bir tarafa dividant ödemeleri dışında bir faiz ücreti içermez. Halka arzda, şirkete yatırımda bulunanların aradığı tek ödül, şirkete olan yatırımlarının temettüler ve şirket değerinin yüksek olması ile takdir edilmesidir. Bir halka arz ile sağlanan sermaye derhal yatırıma yönlenmesinin yanı sıra, halka arz edilen bir işletme, yeni hisse senedi teklifleri veya kamu borcu teklifleri yoluyla gelecekteki ihtiyaçlar için sermaye elde etmeyi daha kolaylaştırabilir. Bir halka arzın bir avantajı, işletmenin kurucularına ve girişim sermayesi yatırımcılarına erken yatırımları için para kazanma fırsatı vermesidir. Özkaynak hisseleri halka arzın bir parçası olarak, özel bir teklifte veya halka arzdan bir süre sonra açık pazarda satılabilir. Bununla birlikte halka arzın başarıılı olması isteniyorsa doğru bir hisse başı halka arz fiyatı tesbit etmek önem arzetmektedir. Bu çalışmada halka arz fiyatının tesbitinde mali tablolar kullanılarak bir halka arz uygulaması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
For a company, financial liaison with the public sector is a business advantage that is initially available through public offering, access to capital. Also, the public offering does not need to be repaid and the interests or gains other than sudden ups and downs do not include an interest charge on one side other than dividend payments. In the public offering, the only prize that investors look for is that their investments in the company are appreciated with high dividends and corporate value. An equity offering may facilitate the immediate acquisition of capital, as well as facilitate the acquisition of capital for future needs through a public offering, new stock offer or public debt offerings. An advantage of an IPO is that it gives the founders an opportunity to earn money for their early investments in venture capitalists and venture capital investors. Equity stocks may be sold as part of the public offering on a special offer or in open market after a period of public offering. However, if it is desired that the public offering is successful, it is important to determine the right public offering price. In this study, an initial public offering was made using the financial statements in determining the public offering price.