İş hukukunda işletmesel karar
Operational decisions at labour law
- Tez No: 541483
- Danışmanlar: PROF. DR. HALUK HADİ SÜMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: işletmesel karar alma özgürlüğü, işverenin yönetim hakkı, yargısal denetim, işletmesel gerekler, freedom of operational decision making, employer's management right, judicial review, operational reasons
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Özerk yapılar olan işletmelerde alınan işletmesel kararlar, birçok hukuk disiplinini ilgilendirir. Bununla birlikte işletmesel kararın yeknesak bir tanımı Türk hukukunda yapılmamıştır. Genel-geçer bir şekilde henüz tanımlanmayan bu kavramın, hukuki niteliği ve denetimi konusunda da pek çok sorun ortaya çıkmaktadır. Mevzuatta yer almasa da, uygulamada ve doktrinde işletmesel kararların şekli ve türlerine ilişkin değerlendirmelere rastlanmaktadır. Bu değerlendirmeler bağlayıcı olmamakla birlikte pratikteki uyuşmazlıklarda yardımcı kaynak niteliğindedir. İşveren tarafından alınan işletmesel kararlar, ekonomik ve kişisel olarak işve-rene bağlı işçiler açısından pek çok anlam ifade eder. Kararların işçiler açısından doğurduğu sonuçlar nedeniyle, karar alma usullerine ilişkin mevzuatta ve yargı kararlarında birtakım sınırlamalar getirilmiştir. Bu nedenle, işletmesel kararların işverenin yönetim hakkı içerisinde alınması ve karar alma sürecinde belirlenen sınırlara uyulması gerekir.
Özet (Çeviri)
Operational decisions in workplace which are autonomous concern many discipline of law. However, there is no uniform description in Turkish law. Many problem occur in legal qualitative and audit of the word which does not have description. Although the description does not exist in legislation, there are opinions of operational decisions of shape and type in jurisprudence and doctrine. These opinions are not obligatory to be performed, but they are supplementary references. Operational decisions, which are taken by employers, make sense to employees whose economic and personal conditions depend them on. Due to consequences for employees, right to be taken of operational decisions related taking procedure have been limited in legislation and practice. Thus, operational decision needs to be taken in field, which is limited to employer, and it is performed certain limits.