Üniversite örnekleminde travma sonrası bilişler ile intihar olasılığı arasındaki ilişki
The relationship between the possibility of suicide and post traumatuc cognitions in universty students
- Tez No: 541610
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜZİN MUKADDES SEVİNÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Travma, Travma Sonrası Bilişler, İntihar, Trauma, Posttraumatic Cognitions, Suicide
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Giriş: İnsanlık tarihi boyunca farklı toplumlarda, farklı sıklıklarla görülen intihar ekonomik, kültürel, toplumsal yönleri de bulunan bir olgudur. İntihar fikri, eğilimi ve girişimi, yaşam dürtüsüyle çatışır. Bu doğrultuda bir ruhsal bozukluk belirtisi olarak ele alınır. Kökenleri Eski Yunancaya kadar dayanan Travma kelimesi derinin bütünlüğünde bozulmanın olduğu her çeşit yaralanma yaşantısı anlamını taşımaktadır. Travmalar; ruhsal ve fiziksel travmalar olmak üzere iki farklı kullanıma sahiptir. Travma, bireyin bedensel yahut ruhsal varoluşunu farklı şekilde yaralayan, inciten ve sıkıntıya sokan tüm yaşamsal olaylar için kullanılan bir kavramdır. Travmanın psikoloji dünyasında kendi yerini elde etmeye başlaması Charcot'un histerik kadınların semptomlarını metafizik güçlere bağlamaktansa, bilimsel ve tıbbi açıklamalar üretmeye çalışmasına dayanır. Amaç: Yapılan bu araştırmada Üniversite Örnekleminde Travma Sonrası Bilişler ile İntihar Olasılığı Arasındaki İlişki'nin incelenmesi amaçlanmaktadır.Gereç ve Yöntem: Bu araştırmanın örneklemini geniş bir evreni kapsaması nedeniyle İstanbul ili Avcılar ilçesindeki Gelişim Üniversitesi İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi ve Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri oluşturmaktadır. Örneklem gönüllülük ilkesi esas alınıp rastlantısal şekilde seçilmiş olan 350 sayıda üniversite öğrencisinden oluşmaktadır. Ölçekler uygulanmadan evvel uygulama yönergeleri katılımcılara sözlü ve yazılı şekilde verilmiş olup uygulama süresi kişi başı 20-30 dk aralığında değişiklik göstermektedir. Bulgular: Kişinin kendisiyle İlgili olumsuz bilişleri, dünyayla ilgili olumsuz bilişleri, kendini suçlama travma sonrası bilişler, yeniden yaşama/girişimci düşünceler, kaçınma/duygusal küntlük, aşırı uyarılmışlık puanı, travma sonrası stres tanı ölçeği toplam puanı arttıkça umutsuzluk puanı da artmaktadır. Kişinin dünyayla ilgili olumsuz bilişleri, kendini suçlama, yeniden yaşama/girişimci düşünceler, kaçınma/duygusal küntlük, aşırı uyarılmışlık ile intihar olasılığı ölçeği toplamı arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapılan regresyon analizi istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Dünyayla ilgili olumsuz bilişleri, kendini suçlama, yeniden yaşama/girişimci düşünceler, kaçınma/duygusal küntlük, aşırı uyarılmışlık ile düşmanlık arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapılan regresyon analizi istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Dünyayla ilgili olumsuz bilişleri, kendini suçlama, yeniden yaşama/girişimci düşünceler, kaçınma/duygusal küntlük, aşırı uyarılmışlık ile intihar düşüncesi arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapılan regresyon analizi istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Dünyayla ilgili olumsuz bilişleri, kendini suçlama, yeniden yaşama/girişimci düşünceler, kaçınma/duygusal küntlük, aşırı uyarılmışlık ile olumsuz kendilik değerlendirmesi arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapılan regresyon analizi istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Introduction: The suicide seen in different societies between different frequencies throughout human history has an economic, cultural and social aspect. Suicidal ideas, tendencies and initiatives conflict with life impulse. It is treated as a symptom of a mental disorder in this direction. The trauma word that originated in Ancient Greeks means all sorts of injuries that are deteriorated by the integrity of skin. There are two different trauma; mental and physical trauma. Trauma is a concept used for all vital events that hurt and distress the individual's physical or mental existence differently. The fact that“trauma”begins to acquire it's place in psychology is based on Charcot trying to produce scientific and medical explanations, linking the symptoms of hysterical women with metaphysical powers. Objective: In this study, it is aimed to investigate the effect of trauma and posttraumatic cognition on suicide. Materials and Methods: The sample of this research is composed of the students of the Faculty of Fine Arts in the Gelisim University in the province of Avcılar in Istanbul because of it's wide range of sample. Findings: The hopelessness score increases as the total score of the negative self-knowledge about the self, negative cognition about the world, self-blame post-traumatic cognition, resuscitation / entrepreneurial thinking, avoidance / emotional blunting, extreme arousal score, post-traumatic stress diagnosis scale. Regression analysis was done statistically to determine the relationship between negative cognition about the world, self-blame, resurrection / entrepreneurial thinking, avoidance / emotional blunting, extreme arousal and suicide probability scale total. Negative cognition about the world, self-blame, resurrection / entrepreneurial thoughts, avoidance / emotional blatant, extreme arousal and hostility were found to be significant. Negative cognition about the world, self-blame, resurrection / entrepreneurial thoughts, avoidance / emotional blunting, extreme arousal and suicidal thought were found to be significant. Negative cognition about the world, self-blame, resurrection / entrepreneurial thinking, avoidance / emotional blunting, overstimulation and negative self-evaluation were found to be significant.