Sürdürülebilir turizm bağlamında şehir pazarlama: Sakin şehirlerin pazarlama ve tutundurma faaliyetleri üzerine bir araştırma
City marketing in the context of sustainable tourism: A research on marketing and promotion activities of cittaslow
- Tez No: 541613
- Danışmanlar: PROF. DR. ATİYE FİLİZ SUSAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Turizm, Public Relations, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Sürdürülebilir Turizm, Şehir Pazarlama, Sakin Şehir, Sustainability, Sustainable Tourism, City Marketing, Cittaslow
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Günümüzde küreselleşmenin olumsuz sonuçları göz ardı edilemeyecek kadar büyüktür. Küreselleşme ile birlikte insanlar yavaş yavaş kendi toplumlarının kültürel değerlerinden uzaklaşarak birbirine benzemeye başlamıştır. Sakin Şehir Organizasyonu, küreselleşmenin sebep olduğu bu olumsuz özellikleri azaltmak amacıyla ortaya çıkmıştır. Organizasyonun amacı; kendi kültürüne, değerlerine, yemeklerine, doğasına ve insanlığa fayda sağlayacak sürdürülebilir şehirler oluşturmaktır. Organizasyona üye olmak için istenen kriterlerin yerine getirilmesi gerekmektedir. Sakin Şehir Organizasyonu'nun Dünyadan ve Türkiye'den pek çok üyesi bulunmaktadır. Organizasyona üye olan şehirlerin amacı hem sürdürülebilir şehirler oluşturmak hem de şehirlerinin tanınmasını sağlayarak turizm alanında kazanç sağlamaktır. Bu tez çalışmasında Sakin Şehir Organizasyonuna Türkiye'den üye olmuş şehirlerin, pazarlama ve tanıtım faaliyetleri kapsamında web sitelerinin incelemesi yapılmıştır. Ayrıca Türkiye'den ilk üye olan ve son üye olan şehirlere gidilerek yüz yüze görüşme ve gözlem yapılmıştır. Elde edilen bulgular ışığında; incelenen şehirlerin pazarlama, tanıtım için profesyonel bir bakış açısıyla hareket etmedikleri ve destek almadıkları dolayısıyla pazarlama ve tanıtım çalışmalarının yetersiz olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, negative consequences of globalization is great not be ignored. With globalization, people slowly began to resemble one another by moving away from the cultural values of their communities. Cittaslow Organization, has emerged to reduce these negative features caused by globalization. The aim of the organization; to create sustainable cities that will benefit their culture, values, food, nature and humanity. The criteria required to become a member of the organization must be met. The Cittaslow organization has many members from the world and Turkey. The aim of the cities that are members of the organization is to create sustainable cities as well as to gain recognition in the tourism sector by recognizing their cities. In this thesis, the city became a member of Cittaslow organization from Turkey, the investigation was made of websites for marketing and promotional activities. In addition, the first member from Turkey and face to face interviews and observations have been made by going to the cities, the last member. In the light of the findings; It was concluded that the cities examined did not act with a professional point of view for marketing and promotion, and therefore, the marketing and promotion activities were insufficient.