Okul müdürlerinin liderlik stillerinin örgütsel sessizlik üzerine etkisi
The effect of school directors on organizational silency of leadership styles
- Tez No: 541615
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASİN AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Sağlık Kurumları Yönetimi, Education and Training, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, Liderlik Stilleri, Örgütsel Sessizlik, Leadership, Leadership Styles, Organisational Silence
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kuruluşlarında Yönetim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Çalışmada, İstanbul İli Küçükçekmece, Avcılar, Esenyurt ve Bahçelievler ilçelerinde yer alan Sağlık Meslek Liselerinde görevli 250 öğretmen örnekleminde, liderlik stillerinin örgütsel sessizlik üzerindeki etkisi incelenmiştir. Araştırmada örgütsel sessizliği ölçmek için Çakıcı (2007) tarafından literatüre dayalı geliştirilen ölçekten yararlanılmıştır. Ölçek çalışanların sessiz kalma nedenlerini ölçen 31 ifadeden oluşmakta olup yönetsel ve örgütsel nedenleri, işle ilgili konular, tecrübe eksikliği, izolasyon korkusu, ilişkileri zedeleme korkusu olmak üzere 5 alt boyuttan oluşmaktadır. Okul müdürlerinin liderlik stillerini belirlemek amacıyla Şahin (2003) tarafından geliştirilmiştir. 32 maddelik ve beşli Likert tipi olan ölçek, "sürdürümcü liderlik ve dönüşümcü liderlik boyutlarını kapsamaktadır. Araştırma neticesinde erkek öğretmenlerin izolasyon korkusu nedeniyle örgütsel sessizlik yaşama düzeylerinin kadın öğretmenlere göre daha yüksek düzeyde olduğu, sürdürümcü liderlik ve dönüşümcü liderlik ile örgütsel sessizlik arasında doğrusal yönde ilişki olduğu ve sürdürümcü liderlik ve dönüşümcü liderliğin örgütsel sessizliği etkilediği sonucu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the study, the effect of leadership styles on organizational silence was examined in the sample of 250 teachers working in Medical Career Colleges in Istanbul, Kucukcekmece, Avcilar, Esenyurt and Bahcelievler. In order to measure organizational silence, the scale, based on the literature and developed by Cakici (2007) was used. The scale consists of 31 statements that measure the reasons for the silence of the employees. The reasons are composed of 5 sub-dimensions, as administrative and organizational reasons, work related issues, lack of experience, fear of isolation and fear of damaging relations. It was developed by Sahin (2003) to determine the leadership styles of schools' headmasters. The 32-item with five-point Likert-type scale covers sustainable leadership and transformational leadership dimensions. As a result of the research, it was found out that male teachers have higher level of organizational silence compared to female teachers due to fear of isolation; that there is a linear relationship between sustainable leadership and transformational leadership and organizational silence; and that sustainable leadership and transformational leadership affect organizational silence.