İslam ceza hukukunda Ehl-i Kitap
Ahl al-Kitab in Islamic criminal law
  1. Tez No: 541747
  2. Yazar: TURAN EKREM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN KOŞUM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İslam Hukuku, İslam Ceza Hukuku, Ehl-i Kitap, Zimmî, Gayrimüslim, Sâbiîler, Mecûsiler, Yahudiler, Hristiyanlar, Islamic Law, Islamic Criminal Law, Ahl al-Kitab, Dhimmi, Non-muslim Sabie, Magian, Jews, Christians
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
“İslam ceza hukukunda Ehl-i Kitap”adlı bu çalışma giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Girişte araştırmanın konusu, önemi, amacı ve kaynaklarına ilişkin bilgiler yer almaktadır. Burada çalışmanın amacı ve hangi kaynaklara başvurulduğu da belirtilmektedir. Çalışmanın birinci bölümünde; İslam ceza hukukunun nitelikleri, amaçları, prensipleri; suç, ceza ve ehl-i kitap kavramları hakkında bilgi verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde; İslam ceza hukukunun“ehl-i kitap”için öngördüğü had, kısas ve ta'zir cezaları; Kur'an, Sünnet, İcma, mezhep imamları ve bazı müctehidlerin görüşleri çerçevesinde ele alınmıştır. Ayrıca ehl-i kitap anlamına gelen terimler ve bunların hukuki dayanakları da araştırmada ihmal edilmemiştir. Bu yönüyle zaman zaman karşılaştırmalara ve kavram tanımlamalarına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study which is called,“Ahl al-Kitab In Islamic Criminal Law”consists of an introduction and two chapters. In introduction, information related to subject of the research and its significance, purpose, method, and resources are taken part in. In this part, aim of this study and resort to resources are stated. In the first chapter of the study, information was given on the characteristics, objectives, principles, crime-punishment and ahl al-kitap concepts of Islamic crime law. In the second chapter of the study; hadd, quesas and ta'zeer punishments that are foreseen for“ahl-al kitap”in Islamic Criminal Law; are handled within the framework of Qur'an, Sunnah, Ijma, sect imams and some mujtahids' opinions. Besides, the terms meaning ahl al-kitab and its legal basis are not neglected in the study. As a result, comparisons and conceptual imagery were often used.