Problemli akıllı telefon kullanımı ve kendini sabotaj ilişkisinde öz düzenlemenin aracı rolünün incelenmesi
Investigation of mediating role of self-regulation in the relationship between problematic smartphone usage and self-handicapping'
- Tez No: 541809
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN TOLGA ARICAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Problemli akıllı telefon kullanımı, öz düzenleme, kendini sabotaj, bağımlılık, akıllı telefon uygulaması, Problematic smartphone usage, self regulation, self handicapping, addiction, smartphone application
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araştırmada öz düzenlemenin problemli akıllı telefon kullanımı ve kendini sabotaj arasındaki ilişkide aracı rolünün olup olmadığı araştırılmıştır. Araştırma 2017-2018 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde Hasan Kalyoncu Üniversitesi'nde öğrenim görmekte olan 379 lisans öğrencisine Öz Düzenleme, Akıllı Telefon Bağımlılığı ve Kendini Sabotaj ölçeklerinin uygulanması ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre öz düzenlemenin problemli akıllı telefon kullanımı ve kendini sabotaj arasındaki ilişkide aracılık rolü bulunmaktadır. Öz düzenleme ile kendini sabotaj ve problemli akıllı telefon kullanımı arasında negatif, kendini sabotaj ile problemli akıllı telefon kullanımı arasında ise pozitif yönlü anlamlı ilişki bulunmaktadır. Araştırmada ayrıca akıllı telefon bağımlılığı ölçeği alt boyutlarından alınan puanların cinsiyete ve akıllı telefonun birincil kullanım amacına göre anlamlı ölçüde farklılaştığı; bunun yanı sıra cinsiyete göre akıllı telefonların birincil kullanım amaçlarının da farklılaştığı bulunmuştur. Sosyal medyanın, akıllı telefonların birincil kullanım amaçları arasında problemli akıllı telefon kullanımı ile en çok ilişkili bulunan kullanım amacı olduğu görülmektedir. Araştırmada akıllı telefonlarda hangi uygulamaların en sık kullanıldığına dair bilgiler de elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it has been investigated whether self-regulation has a mediating role in the relationship between problematic smart phone usage and self-handicapping. The study was carried out with 379 undergraduate students studying at Hasan Kalyoncu University in the spring term of 2017-2018 academic year. According to the findings obtained from the study, self-regulation has a mediating role in the relationship between problematic smartphone usage and self-handicapping. There are significant negative correlations between self regulation and both self-handicapping and problematic smart phone usage. Also there is a significant positive relationship between self-handicapping and problematic smart phone usage. In the study, the scores of the subscales of the smartphone addiction scale differed significantly according to the gender and the primary using purpose of the smartphone; In addition, it was found that the primary using purposes of smart phones differed according to gender. It is seen that social media is the purpose most commonly associated with the problematic use of smartphones among the primary purposes of smartphones. In the research, information was obtained about which applications are used most frequently on smartphones as well.