Ardahan İli Çıldır İlçesi Aşağıcambaz Köyü doğal mera vejetasyonunun yapısı
The natural pasture vegetation structure of Aşağıcanbaz Village of Çıldır District of Ardahan Province
  1. Tez No: 542024
  2. Yazar: AYLİN HÜNDÜR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CANAN ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Botanik, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: mera, botanik kompozisyon, ömür uzunluğu, familya, Pasture, botanical composition, life span, family
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışma 2016-2017 yıllarında Ardahan İli Çıldır İlçesi Aşağıcambaz Köyü doğal mera vejetasyon yapısının belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Araştırma yerinin yaş ot verimi, kuru ot verimi, botanik kompozisyon, türlerin ömür uzunlukları ve familyaları belirlenmiştir. Ardahan İli Çıldır İlçesi Aşağıcambaz Köyü mera sınırları içerisinde A, B ve C ünitesi olarak belirlenen üç farklı kesimde örnekler alınarak çalışma gerçekleştirilmiştir. Meraların farklı 3 kesiminden 0,5x0,5 cm2'lik alandan 21 adet biçim yapılarak botanik kompozisyon yaş ot verimleri ve örnekler kurutularak kuru ot verimleri tespit edilmiştir. Çerçeve içerisinde türlerin gövdeleri sayılarak botanik kompozisyonları belirlenmiştir. Araştırma sonuçlara göre kuru ot verimi ilk yıl A, B ve C ünitelerinde sırasıyla, 346,03 kg/da, 308,8 kg/da ve 177,1 kg/da iken, ikinci yıl verimler sırasıyla, 265,4 kg/da, 232,8 kg/da ve 136,9 kg/da olarak tespit edilmiştir. Vejetasyonun dominant türlerinden verimin yüksek olduğu Su kenarı merasında Festuca pratensis, Köy merasında Lolium perenne, Festuca ovina ve Agrostis stolonifera, Göl kenarı merasında Poa angustifolia ve Deschampsia caespitosa türünün yaygın olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried in order to determine the vegetation structure of the natural rangeland of Aşağıcanbaz Village of Çıldır District of Ardahan Province in 2016-2017. The field of the research age grass yield, dry grass yield, life span and families were determined. The study was carried by taking samples in three different parts determined A, B and C units which are within the borders of the Aşağıcambaz village pasture, district Çıldır, Ardahan. The from tree different rangeland of the pasture in a 05x05 cm2 area, 21 units were created and were determined. By drying the samples, the dry grass yield was determined. The botanical composition couting bodies of the species was determined in the frame. According to the research results, while the dry grass yield is respectively 346,03 kg, 308,8 kg and 171,1 kg for the A, B and C units in the first year when, the second year yields were determined as 265,4 k, 232,8 kg and 136,9 kg respectively. Among the dominant ones, the one in which the yield is high is Festuca protensis in the pasture near the water and in the village pasture , Lolium perenne and Agrostis stolonifera and in the pasture near the lake Poa angustifolia and Deschampsia caespitasa..