Medyanın kaygı durumu üzerine etkisi
The effect of media on anxiety state
- Tez No: 542048
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜVEN ÖZDOYRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, İletişim Bilimleri, Psychology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Kaygı, Medya, Tüketim, Tüketim Kültürü, Tüketici, Reklam, Anxiety, Media, Consumption, Consumption Culture, Consumer, Advertisement
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu araştırmada endüstri toplumunda bir patoloji olarak ele alınan kaygı durumunu medya içeriklerinin ne derece etkilediği psikanalitik perspektiften incelenmesi amaçlanmaktadır. Medya gücünü gün geçtikçe daha çok hissettirmekte ve insanlar üzerindeki etkisini devam ettirmektedir. Sürekli tüketime yönlendirilen toplum, tüketim döngüsüne yetişemediği ölçüde kaygılanmaktadır. Toplumda kendisine bir yer edinmek isteyen, diğerlerinden ayrı olmak istemeyen birey, sosyal medya ile reklamı yapılan ürün, mal ya da hizmetleri tüketmeye çalışmaktadır. Çalışma da kaygının kuramsal ve kavramsal olarak ne anlama geldiği, tüketim ve tüketim kültürü olguları kavramlarına yer verilmiştir. Kaygı durumunun, tüketim üzerine etkilerinin sosyal medya aracılığı ile yaygınlaşması incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research aspires to examine how media content affects anxiety state, which is considered a pathology in an industrial society, in a psychoanalytic perspective. Media makes feel its power strengthened and keeps influencing people day by day. Sustaining the consumption cycle seems infeasible in a society that is steered into consumption, leading to anxiety. Individuals who try avoiding alienation and make a place inside the society seeks to consume advertised products, goods and services on social media. In this study, a cognitive and theoretic explanation of the anxiety is provided, and also consumption and consumption culture concepts are explained. Ubiquitous increase in anxiety state via social media over consumption is examined.