Pozitif psikoloji ve tasavvuf psikolojisi çerçevesinde İbn Hazm'da erdemli ve mutlu insan
The virtuous and happy human wi̇thi̇n the scope of posi̇ti̇ve psychology and mysti̇ci̇sm psychology in İbn Hazm
  1. Tez No: 542192
  2. Yazar: MELEK HAVUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMED KIZILGEÇİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: İbn Hazm, mutlu insan, erdemli insan, nefsin arındırılması, pozitif psikoloji, tasavvuf psikolojisi, Ibn Hazm, happy human, virtuous human, self purification, positive psychology, mysticism psychology
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmada İbn Hazm'ın Ahlâk ve's-Siyer fi Müdâvat'in-Nüfus adlı eseri başta olmak üzere diğer bazı eserlerinde de ele aldığı insan'a dair görüşleri psikoloji bilimi çerçevesinde incelenmiştir. İbn Hazm'ın görüşlerini temellendirmek amacıyla öncelikli olarak tasavvuf psikolojisi ve pozitif psikolojinin incelenmesi uygun görülmüştür. Sonrasında İbn Hazm'ın değinmiş olduğu insan davranışı, mutlu insan, nefsin arındırılması, erdemli insan özellikleri gibi konular pozitif psikoloji ve tasavvuf psikolojisisiyle karşılaştırmalı olarak incelenmeye çalışılmıştır. Sonuç olarak İbn Hazm'ın görüşlerinin tasavvuf psikolojisi yaklaşımıyla benzer olduğu görülmüştür. İbn Hazm'ın görüşlerinin pozitif psikoloji yaklaşımıyla karşılaştırıldığında ise benzerlikler olmakla beraber farklılıkların da olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the opinions of Ibn Hazm on human being, which he dealt with in some other works particularly in Ahlâk ve's-Siyer fi Müdâvat'in-Nüfus, were examined within the frame of psychology. In order to base Ibn Hazm's views somewhere, it was considered appropriate to examine mysticism psychology and positive psychology. Then the subjects such as human behavior, happy human, self purification, and virtuous human characteristics were tried to be examined comparatively with mysticism psychology of and positive psychology. As a result, Ibn Hazm's views were found to be similar to the approach of mysticism psychology. When Ibn Hazm's opinions were compared with the positive psychology approach, it was found that there were some differences despite some similarities.