Örgüt iklimi ve pozitif psikolojik sermayenin etik davranışlar üzerindeki etkisi
The effect of organi̇zati̇onal cli̇mate and posi̇ti̇ve psychologi̇cal capi̇tal on ethi̇cal behavi̇ors
- Tez No: 542212
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLTEN GÜMÜŞTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, İşletme, Hospitals, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgüt iklimi, pozitif psikolojik sermaye, etik davranışlar, organizational climate, positive psychological capital, ethical behaviors
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
Tez çalışmasının temel amacı, örgüt algısının ve pozitif psikolojik sermaye düzeyinin etik davranışlar üzerindeki etkisinin incelenmesidir. Çalışmanın kuramsal çerçevesini örgüt iklimi, pozitif psikolojik sermaye ve etik davranışlar arasındaki ilişkilerin açıklanması ve bu kavramların ortaya çıkmasını sağlayan bireysel ve örgütsel faktörlerin incelenmesi oluşturmaktadır. Bu çalışmada söz konusu kavramların önemi ve birbirleriyle olan ilişkilerine değinilmektedir. Literatürde, pozitif psikolojik sermayenin olumlu veya olumsuz örgütsel tutum ve davranışları etkilediği ileri sürülmektedir. Bununla birlikte, işgörenlerde örgüt iklimi algısının oluşmasında ve etik davranışlar sergilenmesinde de örgütsel ve bireysel faktörlerin önemli bir role sahip olduğu vurgulanmaktadır. Diğer taraftan örgüt iklimi ile işgörenlerin etik davranış sergilemesi arasında karşılıklı olarak bir etkileşim olduğu kabul edilmektedir. Pozitif psikolojik sermeye ileişgörenlerin etik davranışlar sergilemeleri arasında anlamlı bir ilişki olacağı varsayılmaktadır. Tez çalışmasının metodoloji kısmında, söz konusu değişkenler arasındaki ilişkilerin ortaya konulması ve araştırma modeli çerçevesinde bağımsız değişkenler ile bağımlı değişkenler arasındaki ilişkilerin açıklanması temel alınmıştır. Araştırmanın amacı çerçevesinde, Çanakkale ilinde faaliyet gösteren Mehmet Akif Ersoy devlet hastanesinde görev yapmakta olan 250 çalışandan anket yöntemi vasıtasıyla elde edilen veriler faktör analizi, kolerasyon analizi ve regresyon analizleri yardımıyla değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre; örgüt iklimi ile etik davranışlar ve pozitif psikolojik sermaye ile etik davranışlar değişkenleri arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişkilerin bulunduğu kabul edilmiştir. Bununla birlikte, araştırma modelindeki bağımsız değişkenlerin (örgüt iklimi, pozitif psikolojik sermaye) bağımlı değişken (etik davranışlar) etkileme düzeyleri ile bağımsız ve bağımlı değişkenlerin kendi aralarındaki etkileşim düzeyleri açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
The main objective of this thesis, is to examine the effects of organizational climate and positive psychological capital levels on ethical behaviors. The theoretical framework of the study aims at explaining the relations between organizational climate, positive psychological capital and ethical behaviors, and examining the individual and organizational factors that enable these concepts to emerge. In literature,positive psychological capital positively or negatively affects organizational attitudes and behaviors.In addition, it is emphasized that organizational and individual factors play an important role in the formation of organizational climate perception and ethical behavior in employees.On the other hand,organizational climate and positive psychological capital are considered among the premises that are accepted to be effective in employees' ethical behaviors.It is accepted that there is a mutual interaction between the organizational climate and the employees behaving ethically.It is accepted that there is a mutual interaction between positive psychological capital and the employee's ethical behavior.In the methodology part of the thesis study, it is aimed at,determining the relationships between these variables and disclosing the relationshipsbetween the independent and the dependent variables within the framework of researchmodel. For the purpose of this research,the data obtained by the survey method from 250 employees working in the Mehmet Akif Ersoy state hospital operating in the province of Çanakkale were evaluated with the help of factor analysis, correlation analysis and regression analysis.Based on thefindings gathered from this study,it has been assured that there are statisticallysignificant relationships between organizational climate and ethical behaviors, and positive psychological capital and ethical behaviors.Besides,the influenceof independent variables (organizational climate, positivepsychological capital)ondependent variable(ethical behaviors)andinteraction levels ofindependent and dependent variables were examined.