Hanefî fıkhında alacağın zekâtı
The zakat of claim in Hanafi school of law
  1. Tez No: 542286
  2. Yazar: ABDURRAHMAN YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH TIRABZON
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Zekât, alacak, borç, Hanefî mezhebi, Zakat, claim, debt, Hanafi school of law
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Alacağın zekâtı meselesi İslâm'ın beş temel şartından biri olan zekât ibadeti konusunda Müslümanların karşılaştığı güncel meselelerden biridir. Zekâtın farz olması için gerek zekât mükellefinin gerekse zekât verilecek malın birtakım özelliklere sahip olması gerekmektedir. Bu şartlardan biri de mal ile ilgili olup asli ihtiyaçlar dışında nisap miktarı mala sahip olmaktır. Bu mallara sahip kimsenin alacaklı olarak başkalarında malları olması durumunda alacak durumunda olan bu mallar ihtilaf konusu olmuştur. Bu çerçevede konunun etraflıca ele alınarak, özellikle klasik dönem fakihlerinin öne sürdükleri yaklaşımların tespit edilerek değerlendirilmesi ve modern dönemde ortaya çıkan değişiklerin ortaya konularak güncel yaklaşımların incelenmesi önem arz etmektedir. Bu çalışma zekât ahkâmı açısından alacak konusunu inceleyip meseleye fıkhî ve güncel bir çözüm önermeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The question of zakat of claim is one of the current issues facing Muslims about the zakat worship, one of the five basic conditions of Islâm. For the obligation of zakat, both the zakat payer and the property to be given must have some characteristics. One of these conditions is related to the goods, which is having the amount of nisab except for the basic requirements. In the event that one, with these goods, is creditor by having goods in the hands of others, the receivable goods are the subject of dispute while calculating the amount of zakat. In this context, it is important to analyse the subject in detail and especially to determine and evaluate the approaches proposed by the classical period fukaha, as well as to present the changes in the modern period and to examine the current approaches. This study aims to examine zakat claim and to propose a Islâmic jurisprudential and contemporary solution to the problem.