'أفعل'fiil kalıbının Ragıp el-İsfehanının Müfraedatu Elfazil-Kuran adlı eserindeki anlamları (Morfolojik incelemesi)
The meanings of أفعل verbal structure (Al Ragheb Alasfhani) book 'Quran vocabulary structure' morphological study
- Tez No: 542289
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İHAB SİAD İBRAHİM İBRAHİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Din, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Religion, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Dilbilim, Anlambilim, Sarf, Nahiv, Müfredât-ı Elfazi'l-Kur'an, Ragıp el-İsfehânî, Garîbü'l-Kur'ân
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Kur'an-ı kerim, indiği günden bu yana dil, akıl, din ve akademik açıdan birçok farklı yönüyle yapılan araştırmalara kaynaklık etmiş ve etmeye de devam etmektedir. Zira Kur'an-ı kerim hayrete düşüren tarafları bitmeyen Allah'ın sonsuz mucizesi olan bir kitaptır. Bunun yanında kendisine müracaat etmekle eskimeyen, alimlerin doymadığı, hüküm çıkaranların kaynağı, ilim talep edenlerin rehberidir. Yine Kur'an-ı kerim, kendisi üzerine ders yapılmasının ibadet kabul edildiği ve araştırma için kendisine başvurulmasının sevap olduğu, inceleyenlerin birçok bilgi edindiği bir kitaptır. Akademik ilgi sahamın Arap dili ile ilgili olması vesilesi ile yüksek lisans tez aşamasını tamamlamak ve bu aşamanın gerekliliklerini yerine getirecek olan tez çalışmamın bu dilin temelini teşkil eden ve kuralları için kendisine dayanılan Allah Teala'nın kitabı ile ilgili olması gerektiğini düşündük. Zira bu kitabın metni alimler tarafından geçmişte ve günümüzde incelenerek, (mesele ve konular) tedvin edilerek dile getirilmiştir. Bu bağlamda Ragıp el-İsfehânî'nin Müfredât-ı Elfazi'l-Kur'an isimli eserinden hareketle Kur'an-ı Kerim'de“أفعَلَ”fiil kalıbını ele almam konusunda beni yönlendiren değerli danışman hocam Dr. İhâb Necmî'nin direktifi ile bu tez çalışması ortaya çıkmıştır. Nitekim Müfredât-ı Elfâzi'l-Kur'an adlı eser tam anlamıyla bir Kur'an sözlüğüdür. Kelimeleri muhteşem bir şekilde sıralayarak bir araya getiren mezkûr kitap Kur'an-ı Kerim de geçen kelimelere vakıf olmak ve bu kelimelerin bağlamlarına göre anlamlarını araştırmak isteyenlerin elinin altında bulundurduğu bir kitaptır.
Özet (Çeviri)
The revelation of Allah has always been and will always be the main source for studies throughout its different fields wether it is Sharia law, cognitive, scientific or linguistic studies. why not while it's the Everlasting miraculous revelation of Almighty.The book with such never-ending wonders that scholars qould never get enough of it, the revelation that never fails to provide any answer, a fount of knowledge and a guide for learners, studying it is a worship, scrutinizing it is a reward & a bless. not to mention the amount of knowledge that can be extracted from it.And while my field of study was related to Arabic language, I've made the decision that my thesis should be related to the revelation of Allah almighty, which is the main base of this language and its own foundations. As within its scriptures the scholars made their researches in the old times and nowadays and wrote their notes and testimonials.So within the scope of guidance of my respectful assıstant professor Dr. Ihab Saıd IBRAHIM. who led me to study the structure of verb (أفعل) in the holy Qur'an, through the book that is titled“The vocabulary & structures of Qur'an”, which was written by ( Al-ragheb Alasfahani), As this book is truly considered as the dictionary of Qur'an.“Alsfahani”collected the vocabulary and organized them in a wonderful formation, which made it easy for everyone who wants to know more about Allah revelation and understand the vocabulary & touching its meanings according to its context.Therefore was that researc