Komünizm döneminde Bulgaristan'da Türkiye algısı ve Bulgaristan Türklerine yönelik asimilasyon politikaları
Perception of Turkey in the period of Communism in Bulgaria and assimilation policies for Bulgarian Turks
  1. Tez No: 542337
  2. Yazar: SÜLEYMAN KÖKSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİKMET ÖKSÜZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Bulgaristan Türkleri, Mülteci Türkler, Komünizm, Asimilasyon, Bulgarian Turks, Refugee Turks, Communism, Assimilation
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 275
Özet
Beş asır boyunca Balkanlarda hüküm süren Türkler, Osmanlı Devleti'nin dağılmaya başlamasıyla, 19. yüzyılın sonlarından itibaren Balkanlarda baskıyla karşılaşmış ve Anadolu'ya göç etmeye başlamıştır. Yüzyılı aşkın bir süredir baskıyla asimilasyona ve göçe zorlanan Bulgaristan Türkleri de 9 Eylül 1944 tarihi itibariyle bu baskıyı komünist rejim altında ve yaklaşık yarım asır daha şiddetli yaşamıştır. Bulgaristan Türkleri komünist rejimin ilk yıllarında bir rahatlama dönemi geçirmişse de yönetim ülke içinde kontrolü sağladıktan sonra Bulgaristan Türklerine yönelik asimilasyon politikaları uygulamaya koymuştur. Komünizm Döneminde Bulgaristan'da Türkiye Algısı ve Bulgaristan Türklerine Yönelik Asimilasyon Politikaları adlı bu tez çalışmasının amacı tez başlığından da anlaşıldığı gibi komünizm döneminde Bulgaristan'da yaşayan Türk azınlığa yönelik baskı ve asimilasyon politikalarının nasıl yürütüldüğünü belirlemektir. Tezin kapsamını alan itibariyle Bulgaristan coğrafyası, dönem olarak komünizm dönemi, konu olan topluluk olarak Bulgaristan Türkleri oluşturmaktadır. Ayrıca bu tez çalışması kapsam olarak asimilasyon politikaları yürütülürken ve olumsuz bir Türkiye algısı oluşturulurken bu amaçlara hizmet eden Bulgaristan Türk aydınları ve Mülteci Türklerin faaliyetlerini de içermektedir. Araştırmanın yöntemini özellikle Bulgaristan'da alan çalışması ve Bulgaristan'daki yayın ve doküman incelemesi oluşturmaktadır. Bunun yanında Türkiye'deki yayın ve dokümanlardan da faydalanılmıştır. Bulgaristan'da yapılan alan araştırması sırasında komünizm dönemini yaşayan Türk ve diğer etnik kökenden vatandaşlarla yapılan görüşmelerden elde edilen izlenimlere göre o dönemdeki yönetimin baskı ve asimilasyon politikaları uyguladıkları ve olumsuz bir Türkiye algısı yaratmaya çalıştıkları tespit edilmiştir. Tespit edilen bu durum Bulgaristan Komünist Partisinin yayınlarında da gözlenmiştir. Komünist partisinin uyguladığı politikaların neticesi olarak 1989 yılı ortalarında yüzbinlerce Türk Türkiye'ye göç etmek zorunda kalmıştır. Baskı ve zulümden oluşan bu süreç aynı yıl Doğu Blokunun dağılmasına kadar devam etmiştir.
Özet (Çeviri)
Turks have ruled the Balkans for five centuries. With the collapse of the Ottoman Empire, Turks, who were faced with pressure in the Balkans since the end of the 19th century, began to migrate to Anatolia. Bulgarian Turks have been forced to assimilate and migrate for more than a century. Although the Turks had experienced a period of relief in the early years of the communist regime, the government introduced assimilation policies towards the Turks after providing control in the country. Our aim in this thesis is to determine how the pressure and assimilation policies towards the Turkish minority in Bulgaria is executed. In terms of the scope of the thesis, the Bulgarian geography, the period of communism as the period, and the Bulgarian Turks as the subject community. This thesis also includes the activities of the Bulgarian Turkish intellectuals and the Refugee Turks who serve the purposes of the communist regime. The methodology of the research is mainly the field study in Bulgaria and the publication and document review in Bulgaria. Turkey has also been utilized in publications and documents. During the field survey conducted in Bulgaria, citizens from the Turkish and other ethnic backgrounds of communism were interviewed. According to the obtained impression that they apply pressure and assimilation policies and management have been identified at that time tried to create a negative perception of Turkey. This situation was observed in the publications of the Bulgarian Communist Party. As a result of policies implemented by the communist party in mid-1989, hundreds of thousands Turks were forced to migrate to Turkey. This process of oppression and persecution continued until the dissolution of the Eastern Block in the same year.