Turizm sektöründe iç denetim: Erzurum ilinde bir araştırma
Internal audit in the tourisim sector: A research in Erzurum
- Tez No: 542393
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEYHAN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Denetim, İç Denetim, Turizm, Turizm Endüstrisi, Turizm İşletmesi, Otel İşletmesi, Auditing, Internal Auditing, Tourism, Tourism Industry, Tourism Management, Hotel Management
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Teknolojik gelişmeler, sorumlulukların paylaşılması, işletmelerin büyüklüklerin artması ve faaliyetlerin karmaşıklaşması sonucunda denetimin önemi artmıştır. Çeşitli amaç, büyüklük ve yapıdaki işletmeler iç denetim faaliyetleri gerçekleştirmektedirler. İç denetimin gelişiminde ve değişiminde en önemli unsurlar; artan bilgi miktarı, işlemlerin karmaşıklığı, işletme büyüklüklerin artması ve teknolojik gelişmeler ışığında etkin ve etkili kontrol süreçlerine artan talebin karşılanmak istenmesidir. Günümüzde turizm sektörü, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de hızlı bir şekilde gelişmektedir. Turizm sektörünün en önemli yapılarından biri olan otel işletmeleri; seyahat eden insanların barınma, yeme-içme, eğlence, dinlenme gibi ihtiyaçlarını karşılama özelliği ile toplumsal bir hizmet sunmaktadır. Araştırmada ilk olarak konuya ilişkin literatür çalışması yapılmıştır. Daha sonra Erzurum ilinde bulunan 3,4 ve 5 yıldızlı otel işletmelerine yönelik anket çalışması uygulanmıştır. Anket çalışması yapıldıktan sonra otel işletmelerin demografik özellikleri, likert yargı ve soruları analizleri yapılarak istatistik sonuçları bulunmuştur. Bu çalışmada verilerin içsel tutarlılığı için yapılan güvenilirlik analizinde Cronbach's Alfa katsayısı yöntemine başvurulmuştur. Araştırma için Cronbach's Alfa katsayısı 0,745 olarak tespit edilmiştir. Hipotezlerin test edilmesinde örneklem sayısı 50'den fazla olduğu için Kolmogorov-Smirnov test sonuçları dikkate alınmıştır. Analiz sonucunda p değerinin 0,05'den küçük olması ile normal dağılım göstermemiştir. Normal dağılım göstermediği için parametrik olmayan testlerin kullanılacağı tespit edilmiştir. Normal dağılım göstermeyen ve ilişkisiz iki veya daha fazla örneklem ortalamaların arasındaki farklılığını Kruskal-Wallis H testi uygulanmıştır. Bu farklılıkların hangi gruplar arasındaki olduğunu ise Mann Whitney testi ile analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Technological improvements, shared responsibilities, increased size of enterprises and complexity of activities have increased the importance of supervision. Enterprises of various purposes, size and structure are engaged in internal audit activities. The most important elements in the development and change of internal audit are; increasing amount of information, complexity of operations, increase in business sizes and technological developments in the light of effective and effective control processes. Today, the tourism sector in Turkey as well as all over the world are in rapid development. One of the most important structures of the tourism sector is the hotel management; It provides a social service with the ability to meet the needs of traveling people such as accommodation, eating and drinking, entertainment and rest. In the research, firstly literature study on the subject was made. Later on, survey studies were conducted for 3,4 and 5 star hotel enterprises in Erzurum province. After the survey study, demographic features, likert judgment and questions can be analyzed in the hotel business. In this study, Cronbach reliability Alpha coefficient method was used in the reliability analysis for the internal consistency of the data. The Cronbach tespits Alpha coefficient was determined to be 0.745. Since the number of samples was more than 50 in the testing of hypotheses, the Kolmogorov-Smirnov test results were taken into consideration. At the end of the analysis, p value was less than 0.05 and did not show normal distribution. Nonparametric tests were used because of not showing normal distribution. The Kruskal-Wallis H test was used to determine the difference between two or more non-normal distributions. The differences between these groups were analyzed by Mann Whitney test.