Resmi ortaöğretim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin algılarına göre okul yöneticilerinin, yöneticilik becerilerinin örgüt iklimine katkısının incelenmesi (Konya ili örneği)
Examination of the contribution of the school administrators' administrative skills to the organizational climate according to the perceptions of teachers working at official secondary education institutions (Konya province sample)
- Tez No: 542408
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VELİ ONUR ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Örgüt, Örgüt iklimi, Okul yöneticisi, Organization, Organizational climate, School manager
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yönetimi ve Rekreasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Çağımızdaki eğitim kurumlarında görev yapan yöneticiler, ortaya koydukları davranışlar ile liderlik ettikleri örgütler üzerinde etkiler bırakmaktadırlar. Bu davranışlar örgütsel kültür, çalışan performansı, örgüt bağlılığı ve sadakati gibi pek çok çalışma konusu başlığı altında incelenmektedir. 21. yüzyılda eğitim kurumlarında görev yapan yöneticilerin davranışlarının örgüt iklimi üzerindeki etkisi ve katkısı da oldukça önemli bir akademik çalışma alanı olarak dikkat çekmektedir. Bu tez çalışmasında Konya ilindeki resmi ortaöğretim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin algılarına göre okul yöneticilerinin, yöneticilik becerilerinin örgüt iklimine olan katkısı ortaya konmaya çalışılmıştır. Bu amaç doğrultusunda verilerin toplanması amacıyla Akar (2006) tarafından geliştirilen“Yöneticilerin, Yöneticilik Becerilerinin Örgüt İklimine Katkısı”adlı ölçek kullanılmıştır. Konya ilindeki ortaöğretim kurumlarında görev yapan öğretmenler, bu çalışmanın evrenini, 448 öğretmen de çalışmanın örneklemini oluşturmuştur. Elde edilen verilerin analizi için SPSS 22.0 paket programı kullanılmıştır. Demografik bilgilere göre ölçek boyutları arasındaki anlamlılık değerlerinin hesaplanması için T-testi ve ANOVA testi uygulanmıştır. Yapılan tez çalışması sonucunda elde edilen bulgularda“Yakından Kontrol”ve“Yüksekten Bakma”boyutuna ait değerler yüksek bulunmuştur. Ayrıca“Okul Türü”değişkeninde“Yüksekten Bakma (YB)”boyutunda;“Haftalık Girilen Ders Saati”değişkeninde“İşe Dönüklük (İD)”,“Anlayış Gösterme (AG)”ve“Yakından Kontrol (YK)”boyutunda;“Görev Yapılan Okul Sayısı”değişkeninde“YK”boyutunda ve“Meslekteki Kıdem”değişkeninde ise tüm boyutlarda anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Demografik bilgilere bağlı olarak boyutlarda görülen bu farklılıklar algı düzeyinin gruplar arasında farklılık oluşturduğunu göstermektedir. Ayrıca Halpin (1966) örgüt iklim tiplerini belirlemeye yönelik yapmış olduğu araştırmada altı örgüt tipi elde etmiştir. Bu tiplerden en olumlu iklim tipinin ise açık iklim tipi olduğunu belirtmiştir. Bu tez çalışmasında ise“ ”Yüksekten Bakma“ ve ”Yakından Kontrol" boyutlarındaki yüksek değerler açık iklimin varlığına engel oluşturmaktadır. Bu nedenle tez çalışması sonucunda elde edilen değerler, açık iklime ait değerlerden uzaktır. Dolayısıyla okul yöneticilerinin beceri düzeyleri, okulda açık iklimin tesis edilmesi için yeterli değildir ve öğretmenler üzerinde bütüncül bir başarı göstermemektedir.
Özet (Çeviri)
The managers working in the educational institutions of our age have an impact with the behaviors which they conduct, on the organizations they lead. These behaviors are studied under many topics such as organizational culture, employee performance, organizational commitment and loyalty. In the 21st century, the impact and contribution of the behaviors of the administrators working in educational institutions on the organizational climate stands out as an important academic study area. In this thesis, it was tried to be revealed that the contribution of the school administrators' leadership skills to the organizational climate according to the perceptions of the teachers working in official secondary education institutions in Konya. In order to collect data for this purpose, the Scale called“Contribution of Managers' Management Skills to Organizational Climate”, which is developed by Akar (2006), was used. The teachers who work in the secondary schools in province of Konya were the target population of this study and 448 teachers were the sample of the study. SPSS 22.0 package program was used for the analysis of the obtained data. According to demographic information, T-test and ANOVA test were used to calculate the significance levels between the scale dimensions. In the results of the thesis study,“Close Control”and“Overlook”dimensions' values were found high. In addition, significant differences were found in Overlook (O) dimension of School Type variable, Conscientious (C), Indulgence (I), Close Control (CC) dimensions of Weekly Course Hours variable,“CC”dimension in the variable of Number of Schools, which is worked at and in all dimensions of Seniority in the Profession variable. These differences in dimensions, depending on demographic information, indicate that perception level differs between groups. In addition, Halpin (1966) has obtained six types of organizations in the research, which is conducted to determine the climate types of organizations. He stated that the most positive type of these climates is open climate type. In this thesis, the high values in“Overlook”and“Close control”dimensions are an obstacle to the presence of the open climate. Therefore, the values obtained as a result of the thesis study are far from the values of the open climate. Therefore, the skill levels of school administrators are not sufficient for the establishment of an open climate in the school and do not show a complete success on teachers.