Uluslararası göç kavramı çerçevesinde Türkiye'de göç yönetimi
Immigration management in Turkey within the scope of international immigration notion
  1. Tez No: 542428
  2. Yazar: NEVİN AKDOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CANTÜRK CANER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Sociology, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası Göç, Göç Yönetimi, Göç Politikaları, Türkiye'nin Göç Yönetimi, Immigration, Migration Management, Migration Policies, Turkey's Migration Management
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Tarih boyunca savaşlara, barışlara, birçok yıkım ve yeni oluşumlara sahne olan dünyamız gittikçe önemi artan bireysel ve kitlesel göç hareketlerine de sahne olmaktadır. Hem göç alan hem de göç gönderen ülkelerin ekonomik, kültürel, sosyal ve siyasal yapılarını etkileyen uluslararası göç, uluslararası işbirliği içerisinde yönetilmesi gereken önemli bir konudur. Uluslararası göç ile dil, din, kültür gibi konularda birbirinden farklı yapıya sahip bireylerin aynı ortamı paylaşmasıyla beraber iletişim ve uyum gibi sorunlar ortaya çıkmakta ve toplumsal denge bozulmaktadır. Bu çerçevede her ülkenin, kendi yarar ve öncelikleri doğrultusunda göç politikası geliştirmesi önemlidir. 18. yüzyılın son çeyreğinden günümüze kadarki tarihi süreç içerisinde geniş bir coğrafyaya ve zengin bir etnik yapıya sahip olan Osmanlı Devleti ile onun halefi olan Türkiye Cumhuriyeti birçok kitlesel göç hareketiyle karşı karşıya kalmıştır. Türkiye, ulus-devlet kuruluşunun temellerinin atıldığı ilk yıllarda Türk soyundan ve Türk kültüründen olanların göçüyle başlayan ve küreselleşmenin etkisi, komşu ülkelerde meydana gelen iç karışıklıklar ve Avrupa Birliği ile müzakerelerin başlaması sonucu yabancıların göçüyle devam eden göç hareketlerini iskân politikaları, mübadeleler ve göç kanunları gibi çeşitli araçlarla yönetmeye çalışmıştır. Üç bölümden oluşan bu çalışmanın ilk bölümünde uluslararası göç konusu ele alınırken, ikinci bölümde 18. yüzyıldan günümüze kadar Türkiye'ye yapılan göçler anlatılmış ve son bölümde Türkiye'nin göç yönetimi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Throughout history, our world has witnessed wars, peace, many demolitions and new formations. International migration, which affects the economic, cultural, social and political structures of both receiving and migrating countries, is an important issue to be managed in international cooperation. Problems appears communication and harmony emerge and the social balance deteriorates with the international migration and sharing of the same environment of individuals with different structures such as language, religion and culture. Within this framework, it is important that each country develops migration policy in line with its own benefits and priorities. The last quarter of the 18th century, which has a large ethnic backgrounds in geography and a rich history that process until today, the Ottoman Empire and its successor, the Republic of Turkey was faced with many mass migration movements. Turkey, the nation-state organization in the first year that the basis of starting with the migration of those from Turkey descendants and the Turkish culture and the impact of globalization, neighboring countries internal turmoil occurring in and continuing migration movements settlement policy with the result of the start of negotiations with the European Union immigration of foreigners, several such exchanges and immigration laws tried to manage with tools. This study consists of three parts when discussing the issue of international migration in the first part, the second part of the 18th century until today described migrate to Turkey and Turkey in the last part of the migration management were examined.